IK Frej har laddat i garage inför säsongen

Av: Emelie Fredriksson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Bartosz Grzelak.

SPORTBLADET

Inga publikdragare i Hammarby, Sundsvall eller Öster.

I år är bilden av Superettan en helt annan.

Nykomlingen IK Frej har dragits med en frusen plan – och istället laddat i ett garage.

– Daniel Theorin som kom från Hammarby, kom ner på jorden ganska snabbt när han står där och gör sina utfallssteg bland gräsklippare, säger tränaren Bartosz Grzelak.

Lag som Hammarby, Sundsvall, Öster och Landskrona Bois har lämnat Superettan både uppåt och neråt i seriesystemet.

Nykomlingar heter istället IK Frej, AFC United och Utsikten, och drar bara några hundra i publik.

IK Frej är uppe i serien för första gången, och deras Vikingavallen har mycket att önska.

– Det är en idrottsplats, inte en arena än. Men med lite provisoriska läktare och ett nytt konstgräs ska det nog vara okej.

"Många upphopp"

Under försäsongen har laget tvingats gymma i ett garage i anslutning till omklädningsrummet, eftersom avsaknaden av ett uppvärmd plan gjort att den frusit.

– Det har varit en jobbig vinter. Tränar man i ett garage och trycker in 22 spelare på 35 kvadratmeter blir det en del upphopp alltså. Det är trångt, och flera fick göra sina övningar i omklädningsrummet, säger tränaren.

– Men det här är något som formar spelarna. Daniel Theorin som kom från Hammarby, kom ner på jorden ganska snabbt när han står där och gör sina utfallssteg bland gräsklippare, säger Grzelak.

– Vi pratar inte om någon bottenstrid hos oss.

Christophe Lallet lämnade Tampa Bay Rowdies och USA efter sommaren och landade i IK Frej, som han sedan var med och sensationellt sköt upp i Superettan i höstas.

Ex-Hammarbyaren ser stora skillnader från förra gången han spelade i Superettan, då med Bajen.

– Vi skulle vara lyriska om vi fick 400 på våra matcher. Sedan har vi en hästhage precis bredvid planen. Där vill man inte skjuta in bollen alltså.

Ingen derbykänsla

Lallet håller på Hammarby och är glad att laget lämnat för allsvenskan.

Men någon derbykänsla mot 08-konkurrenter som Brommapojkarna och AFC United tror han knappast att det blir.

– En derbyatmosfär byggs upp av publiken, med rivalitet och hets. Jag vet inte vilka som skulle hetsa mot oss. Vi kallas kyrkråttorna ute hos oss eftersom vi kommer från Täby kyrkby, så kanske Anticimex, skojar han.

AFC Uniteds tränare Özcan Melkemichel, med förflutet i Syrianska, beskriver sin nuvarande förening som en klubb utan några egentliga supportrar, med få villiga sponsorer och utan publik. Med kort tid kvar till premiären har laget dessutom bara 16 spelare plus tre målvakter.

– Syrianska var en folkrörelse i jämförelse med AFC. Jag har sagt till sportchefen att vi behöver spelare men han lyssnar inte, skojar han.

– Men jag gillar att det finns mycket visioner för framtiden. Och i år ska vi hålla oss kvar.

Publicerad: