Avstängde vinnaren talar ut: ”Känslosamt”

avErik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: CARL SANDIN / BILDBYR N

GÄLLIVARE. OS-avstängda Jevgenij Belov vann premiären i Gällivare.

Sedan satte han sig och bedyrade sin oskuld – med en halsduk som det står ”Clean as snow” på.

– När jag vann i dag var det mycket känslosamt, säger han.

Det var total rysk dominans vid den svenska premiären i Gällivare.

Åtta av de nio första åkarna i mål kom från det omtvistade landslaget, där sex åkare just nu är avstängda på livstid från OS men får köra på Fis-tävlingar.

Snabbast av alla var Jevgenij Belov som är en av de som förbjudits att köra OS av IOK.

Ryske tränare Markus Cramer berättade att segraren föll i gråt efter segern och på presskonferensen försökte han via tolk sätta ord på betydelsen av segern.

– När jag vann var det mycket känslosamt. Jag är 27 år, den bästa åldern för en skidåkare, och i min bästa form och det som har hänt är inte rättvist, säger han och bedyrar sin oskuld.

– Jag har aldrig använt dopning och jag vill att alla försöker se på den här saken objektivt, säger Belov.

Och för att ytterligare lägga emfas på hur fel han menar att det är med dopning visade han upp halsduken han kört loppet med.

– Den här har jag haft varje tävling sedan 2010, den kommer från Kuusamo och det står Clean as snow (ren som snö). Jag har alltid trott på en ren idrott, säger han.

”Stark mentalt”

Närmast väntar en överklagan mot IOK men också beslut från Fis om han kommer få köra i världscupen.

– Ingen vet, jag får invänta beslut. Men vi ryska åkare är starka mentalt, säger han.

Vid sidan av sig på presskonferensen hade han fjolårets stora VM-kung Sergej Ustjugov som själv riskerar att missa OS om landets stängs av i sin helhet av IOK i början på december.

– Jag tänker mycket på det, men ingen vet vad som kommer att hända framöver och det bästa jag kan göra är att inte låta det påverka mig, säger han.

”Kan inte er politik”

Övriga tre OS-avstängda ryssar i loppet var Maxim Vylegzjanin (14:e), Alexander Legkov (16:e) och Alexej Petukhov (23:a).

Petukhov är också uppgiven och arg över situationen, säger han:

– Jag är en ren idrottsman, IOK:s beslut är väldigt dåligt. Kanske kan vi få rätt i Cas, men Mr Bach (IOK:s president) och Mr Osvald (ordförande i IOK:s granskningskommitté): Jag är en ren idrottsman. Jag kan inte er politik, säger han.

Publicerad: