Nya radikala förslaget för att förändra friidrotten

avErik Karlsson

Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP TT NYHETSBYR N

Bort med medel- och långdistanslöpning, in med mixed-stafetter och avgör lagmatcher med en jaktstartsstafett.

Det är det senaste förslaget från arrangörerna av European Games kring hur friidrotten ska förnyas.

– I 100 år har vi producerat bilen, nu har vi äntligen frågat marknaden vilken bil den vill ha, säger Pierce O'Callaghan, från den europeiska olympiska kommittén, som ligger bakom formatet.

Friidrotten har i flera år jagat nya format för att locka till sig en större åskådarbas.

Testet med färre försök i hopp och kast under Diamond League skrotades redan efter ett år och i stället har man nu fokuserat på ett nytt kvalsystem till VM – som redan ifrågasatts.

Men även utanför IAAF:s ramar pågår det försök att förändra sporten. I dag presenterade arrangörerna för European Games 2019, som avgörs i Minsk, ett nytt lagtävlingsförslag kallat DNA (Dynamic New Athletics), skriver Insidethegames.

Skrotar allt över 400 meter

Tävlingen är tänkt att avgöras med mixade lag i ett knockoutformat där olika landslag ska gå mellan två och fyra matcher på fem dagar.

Totalt ska lagtävlingen bestå av sex löpgrenar inklusive en mixad stafett, längdhopp, spjut, höjdhopp och en minimångkamp innan allt avslutas med en jaktstartsstafett baserad på poängställningen.

Majoriteten av teknikgrenarna och alla löpgrenar från 800 meter och uppåt skrotas i det nya förslaget. Det är vad sponsor och den unga publiken vill ha, enligt arrangören.

– Vi har gjort efterforskningar hos tv-bolag, unga människor, i sociala medier och så vidare och detta är formatet vi vill ha, säger Pierce O’Callaghan till Insidethegames.

”Fullt stöd av IAAF”

Nyckeln är kortare tävlingsdagar:

– Varje match kommer vara ungefär lika länge som en fotbollsmatch, så det passar för de med sämre koncentrationsförmåga, säger O’Callaghan som också trycker på att han IAAF kan följa efter.

– Vi har IAAF:s fulla stöd och vi förutsätter att det här blir friidrottens framtid.

European Games har hittills bara avgjorts en gång, 2015, och då var Sverige inte representerade i friidrottstävlingarna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott

IAAF