”En upplevelse jag hoppas att jag inte behöver ha igen”

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Charlotte Kalla kollapsade vid förra årets världscuppremiär.
SPORTBLADET

RUKA. För ett år sedan kollapsade Charlotte Kalla i premiären efter att ha drabbats av hjärtflimmer. 

Nu är stjärnan tillbaka i Ruka för att börja resan mot OS. 

– Jag har haft en bra känsla hela veckan, säger 30-åringen. 

Det är sedvanligt kyligt i finska Ruka nära den ryska gränsen. Elva minusgrader och lite vind på det. Men Charlotte Kalla trivs. 

– Jag vet inte hur många gånger jag har varit här. Det är ett välbekant ställe och välbekanta spår. Det brukar ofta vara härligt, det är rejäla banor och bra spår. Det var det i dag också, säger 30-åringen.

”En jobbig period”

För ett år sedan var det annorlunda. Kalla kroknade totalt loppet och slutade 75:a på 10 kilometer klassiskt i premiären. Sedan kom förklaringen – hjärtflimmer och en mardrömsstart på säsongen. 

– Det var svårt att förstå vad som hände under loppet. Hade jag varit medveten då hade jag aldrig genomfört loppet som jag gjorde, säger Kalla och fortsätter: 

– Det var en upplevelse jag hoppas att jag inte behöver ha igen för det var inte trevligt. Det var en jobbig period som startade efteråt, att inte veta när man ska vara tillbaka i världscupen. Det var frustrerande.

Foto: Anders Wiklund/TT

Men Kalla kom tillbaka med besked och tog sedan fyra medaljer under VM i Lahtis. Nu hoppas hon på en bättre säsongsstart som ska leda fram till nya medaljer i Pyeongchang. 

– Jag hoppas kunna åka bra fram till OS och få med mig en bra känsla. Jag tycker att det har känts bra den här veckan. Sedan är det en minitour nu och den kanske mest utmanande distansen kommer först för mig med klassisk sprint. Men det ska bli kul och spännande att dra igång, säger hon. 

Kalla har för andra säsongen i rad kört sin egen satsning utanför landslaget. Men i Ruka har hon ändå med sig personliga tränaren Magnus Ingesson. 

– Han har möjlighet att vara med på några tävlingar. Det känns tryggt att ha honom här när det är världscuppremiär och tre tuffa tävlingar. Han kommer att vara med där behovet finns. 

”Är storfavorit”

Även om Kalla hoppas kunna vara med och utmana om pallplatserna på 10 kilometer fritt och 10 klassiskt i helgen tror hon att det kan bli svårt att besegra Marit Björgen. 

– Hon är storfavorit. Man blir imponerad av den kapacitet hon besitter och att hon utvecklas år efter år. Det är otroligt starkt. 

Så hur är det med premiärnerverna? 

– Jag är inte jättenervös nu, men det kommer säkert. Definitivt i morgon. Men jag ska bara ut och göra mitt bästa i varje lopp. 

Så tävlar längdskidåkarna fram tills OS 00:25
ARTIKELN HANDLAR OM