Handboll

Avslöjar: Finalfesten skrotas

Herrarna spelar matchserie nästa år

Av: 

Johan Flinck

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

SPORTBLADET

GÖTEBORG. Dagens finalfest blir den sista.

Sportbladet kan nu avslöja att herrarna går tillbaka till matchserie – troligen i bäst av fem.

– Glansen över en final har falnat, säger en källa till Sportbladet.

År 2005 gick handbollen över från en matchserie i finalen till en gemensam finaldag för både herrarna och damerna.

Det blev succé direkt med nästan 12 000 åskådare på damfinalen och över 14 000 på herrfinalen, som båda spelades i Globen i Stockholm.

Konceptet cementerades snabbt.

Men de senaste två-tre åren har allt fler röster höjts, framför allt på herrsidan, för en tillbakagång till matchserie.

Flera av tränarna i topplagen vill se en serie i bäst av fem matcher för att det är sportsligt mest rättvist, då vinner verkligen det bästa laget som dessutom är/ska vara bäst rustat för Champions League säsongen därpå.

Många nybyggda arenor

Samtidigt har vi sett vikande publiksiffror på finaldagen.

I fjol nådde man inte ens över 10 000 på herrfinalen. Parallellt har damernas final blivit allt mer av en förmatch till herrarna i stället för den publikfest det var från början. Förra året i Malmö såg bara 5262 personer Höör stå för en av tidernas största skrällar i handbolls-Sverige när man besegrade dominanterna Sävehof. Det är alltså mer än en halvering i publik sedan starten.

– Glansen över en final har falnat, säger en källa till Sportbladet.

Numera har de flesta av herrklubbarna nybyggda, moderna arenor som är värdiga en finalserie. Så var inte alls fallet 2005.

Svensk handbolls flaggskepp IFK Kristianstad har länge velat gå ifrån en final, dels av sportsliga rättviseskäl men också för att man förstås kan tjäna betydligt mer pengar på två eller tre hemmamatcher i en utsåld arena.

Damernas framtid osäker

Framtidens finalspel var förstås därför en huvudpunkt när herrklubbarna träffades i går för det traditionsenliga mötet i samband med SM-finalerna.

Något beslut klubbades inte men enligt två av varandra oberoende källor ska klubbarna definitivt ha kommit fram till att steka en final och gå över till en finalserie, troligen i bäst av fem matcher, precis som det var före 2005.

Samtalen kommer att fortsätta de här dagarna och beslutet måste dessutom klubbas igenom formellt av förbundet. Men enligt Sportbladets uppgifter kommer Svensk Elithandbolls vd Peter Gentzel presentera nyheten i nästa vecka.

En fråga återstår att lösa: hur pengarna ska fördelas mellan klubbarna.

Vad som händer med damerna är inte klart. Där har klubbarna möte i morgon. Men herrarnas beslut kommer förstås att få konsekvenser för damerna och en final lär vara ett minne blott också här nästa år. Det troliga är att man också går över till en serie i bäst av fem matcher. Men det kanske också kan bli ett Final 4-upplägg eller en annan modell.

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal – först till kvarn

Sportbladet Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Därför är de största hotet mot Kristianstad på tre år

ÄMNEN I ARTIKELN

Handboll

Handbollsligan