Svensk nyckelspelare stoppas – är brasilianska

Foto: Jakob Birgersson

avErik Karlsson

SPORTBLADET

Johanna Edberg har varit en nyckelpjäs i volleybollandslaget sedan 2011.

Men nu förbjuds liberon att spela kommande European League-premiären mot Schweiz – på grund av ett dubbelt medborgarskap.

– Det känns som att någon hugger mig i hjärtat med en kniv, säger Edberg.

SOK har inlett en riktad satsning på svensk damvolleyboll med superstjäran Isabelle Haak i spetsen.

Ett första steg på den vägen tas med European League-spel mot Schweiz på lördag. Men det svenska laget har fått en rejäl uppförsbacke redan innan matchstart. Nyckelspelaren, liberon Johanna Edberg, förbjuds att spela, meddelar Svenska volleybollförbundet i ett pressmeddelande.

- Vi fick ett samtal från Europeiska Volleybollförbundet (CEV) 27 april där de meddelade att Johanna Edberg inte kunde få spelarlicens för att representera Sverige eftersom hon är brasilianska. Märkligt då Edberg har varit en del av damlandslaget sedan 2011 och har representerat Sverige i OS-kval, EM-kval och Universiaden. Värt att notera är att vi löste exakt samma licens för henne så sent som förra året, då helt utan problem, säger landslagsansvarig Ismo Peltoarvo.

”Vägen ska vandras är lång”

Johanna Edberg har haft dubbelt medborgarskap sedan födseln, hon är född i Braslien men har en svensk mamma. Enligt Svenska volleybollförbundet fick hon redan inför sin första landskamp 2011 klartecken från både internationella (FIVB) och europeiska förbundet (CEV).

– Däremot verkar inte FIVB ha begärt in ett byte av ursprungsförbund, ett så kallat Change of Federation of Origin, vilket borde skett när Johanna representerade Sverige första gången 2011. Enligt reglerna ska ett byte ske eftersom Johanna haft sin första spelarlicens i Brasilien. Hur de kan ha missat det här är märkligt, än svårare att förstå är varför missen uppdagas först nu, säger Peltoarvo.

”Får sitta på läktaren”

När Sportbladet når Edberg är hon mycket besviken.

– Det känns som att någon hugger mig i hjärtat med en kniv. Jag har spelat länge för landslaget och nu har jag fått reda på att jag inte får det längre, säger hon.

Nu sitter hon i händerna på det brasilianska förbundet som ska skicka in papper till FIVB.

– Nu tränar jag med laget här, men jag får sitta på läktaren och peppa tjejerna på lördag. Sen får vi se hur det blir framåt, säger Edberg.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM

Volleyboll