Längdskidor

13.00: Följ damstafetten – minut för minut

Av: 

Marcus Leifby

SPORTBLADET

Sportbladet.se:s Marcus Leifby rapporterar direkt från damernas VM-stafett

Charlotte Kalla gör ett kanonlopp och fixar en bronsmedalj åt Sverige.

Charlotte Kalla gör ett kanonlopp och fixar en bronsmedalj åt Sverige.

Foto: SVT

Två silver.

Nu väntar vi på guldet.

Kan det komma redan i dag – på damernas stafett?

Vill ni så får ni reda på hur det här.

Charlotte Kalla, Anna Haag, Lina Andersson och Britta Norgren kör damernas stafett.

Sportbladet.se:s reporter Marcus Leifby ger er dramat direkt – stavtag för stavtag.

14.05 Brons till Sverige i stafetten! Det var vår första VM-medalj i just stafett sedan Thunder Bay 1995. Det var ett tag sedan.

1995 var jag 16 år och i målbrottet.

1995 körde Atonina Ordina för Sverige.

1995 köpte Mona Sahlin en jädrans massa Toblerone.

1995 lanserade Microsoft Windows 95.

Men nu small det till igen!

Det såg inte speciellt bra ut, varken efter första, andra, tredje eller en bit in på den fjärde sträckan... men Charlotte Kalla gör ju ett heroiskt lopp.

Hon plockar alltså in 40 sekunder på Norge och 23 på tyskan.

Det är helt otroligt.

Även om båda kroknade som två vissnande strösseltulpaner.. så... Det är ett bragdlopp hon gör, Kalla.

Och det ska hon göra.

Det är ju därför man vinner Jerringpriser och sånt.

För att man gör bragdlopp.

Ett tag så såg det ut som att det skulle bli ett silver men det händer någonting under sista tio på upploppet. Kalla trasslar in sig på något sätt, fastnar lite och tappar lite rytm och fart... och tyskan – hon som såg ut att behöva en nyladdad defilibrator och tre alvedon i den sista stigningen – hon kommer tillbaka...

Makalöst.

Hon kommer tillbaka och kniper silvret.

Anders Blomqvist – jag ber om ursäkt för att jag var lite tveksam till din optimism. Jag har inte samma skid-öga som du har, jag erkänner det.

Jag tycker du är bra Blomqvist, riktigt bra, men lite väl optimistisk i bland... har du lite att låna med dig av så tar jag gärna emot...

Blomqvist hade rätt.

Blomqvist är bäst.

Leifby hade fel. Leifby gnällde lite för mycket. Leifby suger.

Leifby slipper i alla fall åka oruggat till jobbet i morgon i rosa kalsonger så helt värdelös är jag inte!

Mm... Finland gick – precis som jag skrev inför loppet – inte att göra någonting åt och det är de finländska damerna som dominerar det här mästerskapet.

Saarinen har tagit tre guld och ett brons.

Det är sådana som brukar få epitetet ”skiddrottning”.

Finland... oj vad dom imponerar. Sopar ju mattan med allt och alla i det här mästerskapet..

Grattis Finland!

Måste nämna norskan också... stackars, stackars Marthe Kristoffersen.. hon lär inte sova gott i natt... hon lär inte sova alls.

Hon är 18 år och går ut i ledningen på den sista sträckan.. men hon tar helt slut... hon tar heeeelt slut. Finns ingenting kvar på upploppet. Inte en muskel kan få fart på de där skidorna.

Armarna har gett upp.

Benen känns som stockar.

Lungorna punkterade och ångesten fyller precis varenda del av den där stackars tömda 18-åriga jänte-kroppen..

18 år... och så kommer Sverige och Tyskland susande förbi... 18 år... då kommer tårarna... Jag lider verkligen med Marthe... vilken otacksam uppgift hon fick, kan man tycka så här i efterhand.

Jaja... 18 år... hon kommer säkert igen.

Och det gör jag också.. trots mina 29...

Närmast i morgon med herrstafetten... Kan vi inte ta det där guldet då?

Kan vi inte ta det där guldet som vi saknar...

Jo!

Och kommer det inte i morgon så kommer det på lördag. Charlotte Kalla visar superform och så är hon nog fortfarande lite irriterad och förbannad över de två fallen i sprinten härom dagen.

Det blir guld. Det måste bli guld.

Hörs i morgon.

/ Marcus

14.00 Det blev lite rörigt det där... men kul! Tänk bara om Anna Haag och Britta och Lina Andersson hade haft lite tryck under skidorna... då hade bannemej vi utmanat om guldet... Charlotte Kalla åker snabbast av samtliga under den sista sträckan och det är guld-varning på henne inför tremilen på lördag.

Strax tillbaka med en summering...


14.00 Kalla till SVT: ” Det var först i sista backen jag trodde det var möjligt att ta en medalj... men jag är missnöjd med spurten.. jag fastnade med staven... ”

Ja.. fasen också... det kunde blivit ett silver om inte den där staven fastnat i vad den nu fastnade i...

” Lite surt att jag inte kunde ta tyskan i spurten”..

13.58 Andas ut... andas in... andas in... andas ut... Vilket ös det blev!


13.58 Och Norge... vad händer? Snacka om vägg... Norge missar medalj... Gick ut i ledningen men missar medalj..

Charlotte Kalla går förbi tyskan på upploppet och är på väg upp mot norskan... då kommer tyskan tillbaka... båda passerar norskan och när jag precis ska skrika silver högre än Blomqvist – då kommer tyskan tillbaka och kränger sig förbi Kalla de sista tre metrarna...

Oj... jag måste ta några djupa andetag..


13.57 Oh herrejösses! Kalla gör det... Sverige tar brons... och Tyskland!! tar silvret... vad sjukt...


13.56 Jaaaa.... eller+??


13.55 Bronset är klart... silver kanske???


13.54 Tyskland... eller tyskan, jag vet fasen inte vem det är, men hon gör en Brink och åker in i en stor betongvägg... Pang bom. Tvärstopp. Kalla är i fatt och här kommer sista backen och då kommer attacken...


13.52 Äh, vi har vara 1,5 kilometer kvar nu och nu kan inte ens Blomqvist se några möjligheter längre... eller? ”Nu tar hon varje tag igen”...

Ja.. titta... hon gör ju för faaaan det... vad händer?


13.51 Finland har nog avgjorde det här... Norge är nio sekunder bakom nu. Tyskland 18 och Sverige 30... Nej, då tappar Kalla nu... hon tappar nu.. Det ser ut att bli en fjärdeplats igen.. Typiskt. Den mest meningslösa placeringen.


13.50 Och nu påstår ”Blomman” att Kalla har tio sekunder upp. Trots att det bara gått 200 meter sedan mellantiden som visade 12... VM i optimism... Där har vi en bra chans...


13.48 Halva sista sträckan är körd... Tyskland är 17 efter Finland... Sverige är 29 sekunder... Blomqvist skriker att Kalla är tio sekunder bakom... Ni ser? 29 minus 17... i min värld är det tolv...


13.46 Jaaaa! säger jag... Jaaaaaaaaaaaaaaaaaa! säger Blomqvist.

Kalla har plockat in. Kalla har 30 sekunder upp till Finland nu. Men bara 14 upp till bronset. 14 sekunder... det kan gå...


13.45 Norge fortfarande i ledningen.. Saarinen jagar och har jagat i kapp.. Då ska vi se hur Kalla går... Ja då, hon går riktigt bra... Hon måste pumpa i den här backen nu för att käka i kapp... Kom igen Kalla... Pumpa pumpa! Stå på! Plattan i mattan! Ös!

13.44 Mmm... Kalla har 24 sekunder upp till polskan... och däremellan ligger Tyskland och Japan... Nää, det kan väl inte gå?


13.43 Anna Haaaaaaaaag... gör ingen bra avslutning... det går inte fort och hon växlar över till Kalla som sexa... 39 sekunder bakom täten.

Norge leder – åtta sekunder före Finland och 15 före Polen på tredje plats.


13.42 Nu ska ni snart få förutsättningarna inför den sista sträckan...


13.40 Snart växling... först en mellantid... Tyskland är bara 22 sekunder efter tätduon nu... Sverige ligger sexa – med 38 sekunder upp... Det är inte en helt omöjlig uppgift för en Kalla i form men... jaha, när jag trodde att jag var ganska positiv, då kommer Blomqvist och säger ”det är en bra uppgift”...


13.38 Norskan Steira är i kapp Finland... samtidigt som Anna Haag tappar på både Tyskland och Polen.. Jaha Blomqvist, kan du hitta någonting positivt i det?

Norskan går förbi och försöker rycka i den sista backen...


13.36 Mmm... 12 sekunder mellan Finland och Norge nu. Avståndet krymper för varje stavtag. Inte mycket med över 5 kilometer blir det rätt många sekunder.

Sverige är 49 sekunder bakom nu. Men var har vi Anna Haag? Som har varit dålig i magen ett par dagar...? Orkar hon ett varv till? Hon har bara nio sekunder upp till Japan nu – en bra bit in i den tredje sträckan...

13.35 Här kommer en ny uppdatering från nöten... Det är fristil som gäller nu.. Och 20 sekunder... Det plockar Charlotte Kalla in lätt på Japan på den sista sträckan..


13.33 Norge käkar käkar käkar på Finland... Var 31 efter i växlingen... 17 efter nu... Japan är 38 sekunder efter... Sverige – tillsammans med Tyskland och Polen – är drygt 57 sekunder bakom... 20 upp till Japan... 20 sekunder upp till bronset!


13.31 Då ska vi se hur Anna Haag går... Finskan tappar rätt mycket nu, en dryg kilometer in på den tredje sträckan... Oj...

Sandra mejlar: ”UPPDATERA DIN LILLA NÖT!”...

Okej okej, jag ska, jag ska...

13.29 Japan överraskar igen. Växlar som trea. Vilken skräll.

Britta Nordgren växlar som fyra – en minut och tre sekunder efter...

Suveränt!

Underbart!

Härligt!

Super-duper-kul!

Inte...

Men men... vi är med hyfsat... vi har 20 sekunder upp till en bronspeng...

Men det är inte underbart, det är inte suveränt, det är inte härligt... Det är okej...


13.25 Äh.. nu blir jag irriterad. SVT:s expert Anders Blomqvist är jäkligt bra. För det mesta. Men nu blir det lite parodi när han hittar någonting positivt i att Sverige har tappat snart en minut på täten.

Britta har fått en meter ned till Österrike och Blomqvist går upp i falsett och stimmar över... Hallå! Någon gräns måste väl även en public service-kanal som SVT ha?

Försöker man så går det ju hitta någonting positivt, lite optimism i allt. ” Jaa... svenskan har gått in i väggen här, hon ser helt bedövad ut, måste ta dropp och läggas ned i en kuvös men det kan släppa... det kan det...”

Nej... lite mer Roger Blomqvist (också han i SVT) i Anders hade varit perfekt. Roger är helt underbart gnällig. Speciellt när han gör inslag som handlar om Malmö FF...


13.21 Nu är åkarna inne för varvning på stadion. Norskan går fortsatt bra – 13 efter Finland. Och Britta hon har tappat ytterligare... 42 nu. Det var 30 bara för en liten stund sedan. Men hon har tagit på Ryssland.

Kan vi hålla ned avståndet till under minuten?

Tveksamt.


13.18 Lina till SVT: ” Det gick lite för fort... jag kände att jag inte kunde hänga med, jag är glad att det inte rann i väg allt för mycket...”

Norskan Johaug pinnar på bra och käkar in lite på finskan... Britta då? Ja, hon tappar, men inte så mycket, och kan hon bara hänga i så här och inte tappa så allt för mycket så...

Vi är 30 sekunder efter nu. 30 sekunder.

Vi har 22 sekunder upp till bronsplatsen just nu.


13.15 Polen drar i väg... Sverige är femma, 26 sekunder efter... Och nu drar Britta i väg... Britta Britta Britta... Kan du? Orkar du? Vi skulle ju behöva lite tätkontakt men nu går vi in på de osäkra korten i det svenska laget.

Tror jag.

Är jag rädd för.

Italien då... 1,06 efter! 1,06!

Jag är ledsen Ylva... Det blir nog 1/3 av ingenting till dig...


13.13 Lina har tappat ytterligare några sekunder... tyvärr.. Fortfarande Polen i täten och långt, långt där bak ser jag Lina... Bit ihop nu... Vi ska växla nu, tänkte jag.. Och skicka i väg Britta...


13.11 Ylva Boström mejlar och skriver att Sveriges senaste VM-medalj i stafett togs i Thunder Bay – 1995.

Rätt!

Grattis... eller grattis och grattis... Jag har ju spelat på att Italien kommer före Sverige i stafetten...

Då – 1995 – körde Anna Frithioff, Marie-Helene Westin, Antonina Ordina, Anette Fanqvist hem en bronspeng för Sverige.

Det minns jag.

Och så minns jag att det var kallt som fasen där i Ontario, Kanada...

13.09 Sverige och Lina är tio sekunder bakom Polen... som startar med den största stjärnan Kowalchyk... det är väl det roliga som Polen får vara med om i dag. En liten ledning under förstasträckan.

Finland, Norge och Ryssland har släppt polskan lite nu och nu närmar vi oss samma ställe där italienskan stod på öronen för en stund sedan... usch, det är ju så jobbigt att få snö innanför tröjan...


13.05 Polen, Finland, Norge och Ryssland och stuckit i väg i en liten grupp. Lina då? Nja... hon har tappat rätt rejält. Vi kommer upp mot 2,5 km här strax, då ska vi se hur mycket...

Italien har varit inblandade i en dråplig situation med Vitryssland. Båda föll och det såg ut som de hoppade bock fram genom spåret... Då går det snabbare att åka skidor..

13.03 Vi är igång! Lina tappar väldigt mycket position i den första backen... Vad har hänt? Har hon glömt skidorna i vallaboden? Eller stavarna i starten? Mmm.. Det var inte så bra..


12.59 Chock-Britta mot Kuitunen? Andra sträckan... Den svenska lagledningen har bestämt att Britta inte ska gå med om Virpi försöker sticka... och det kommer hon att göra, var så säkra...

Och det låter klokt om vi nu ska snacka pension och överlevnad och sånt.

Vi ska vara nog vara glada om vi ligger mindre än en minut bakom efter den andra stäckan...

Britta mot Virpi... Det är ungefär som att skicka upp Johan Wissman mot Usain Bolt på 300 meter – om den distansen nu funnits.

12.55 Lite historik... Minns ni när Sverige tog en VM-medalj i stafetten senast?

Fundera på det en stund... så hämtar jag lite kaffe så länge. Först in med rätt svar vinner 1/3 av min eventuella tipsvinst.

Promise!

12.51 Svenska Spel må ha annonser på min sajt men de är några fega mesar...

Jag var nere och slängde in ett tips precis och oddsen som stod i programmen hade vrålrasat...

Och en eventuell vinst kommer med andra ord – efter oddssänkningen – knappt räcka till en bättre Donken-meny i morgon.

Så här går det i alla fall – om ni undrar... och ni som vill försöka kopiera koden, varsågoda, jag lovar att det inte är värt jobbet..

12.45 Tjena Tjena Tjena... som Lagrell brukar säga.

Go etter medda.. (som + 80-smålänningar brukar säga).. och välkomna till ännu en dag med skidor. Ruggade och oruggade.

Jag har rapporterat skidor live nu sedan trettondag knut känns det som.. och vad har vi då samlat på oss i medaljsäcken?

Jo... ett guld (Helena Jonsson) fyra silver och ett brons...

Inte så pjåkigt, va?

Men vi saknar en ganska betydelsefull valör...

Harald Treutiger är en ledtråd.

Medan ni funderar på det ska jag berätta att vi ska köra stafett i dag. Damernas som går över fyra stäckor a 5 km.

Två klassiska sträckor. Och två i fristil.

Fyra åkare. Fyra växlingar. En målgång. Åtta par skidor.

Rätt mycket snor och ett finskt guld.

Där har ni lite av vad som väntar.

Sverige ställer upp med Lina Andersson, Britta Nordgren, Anna Haag och Charlotte Kalla.

Ett rätt bra lag på pappret.

Men jag tror inte det räcker till medalj i dag. Jag tror Sverige blir sexa. Jag tror inte Britta, gamla goa chock-Britta, orkar med någon chock i dag. Hennes mästerskap har mest handlat om höga blodvärden och sjukdomar.

Hon möter dessutom Virpi Kuitinen på den andra stäckan och jag är lite rädd att Virpi kommer att avgöra stafetten på just den andra stäckan.

Sen på den tredje – där har vi Anna Haag som varit sjuk och legat isolerad med Ensam Hemma DVD-boxen...

Två osäkra kort.

Två osäkra kort som jag tror blir helt avgörande i dag.

Finland vinner det här – om inte så dammar jag av de rosa kalsongerna och kör oruggat till jobbet i morgon.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor