Sportbladet

13.30: Följ damernas storslalom i VM – åkare för åkare

Av: 

Marcus Leifby

SPORTBLADET

Hur går det för Maria PH och Anja? Vi direktrapporterar!

Ingen svensk medalj så här långt.

I dag får vi en ny chans.

Hoppen: Maria Pietilä-Holmner och Anja Pärson.

Sportbladet.se:s Marcus Leifby bevakar VM-storslalomen åkare för åkare – port för port.

Häng med från första start 10.00!

Andra åket startar 13.30.

13.23 I det andra åket har man vänt på resultatlistan och låter den 30:e bästa åkaren starta. Sist kör alltså Zettel. Och det påverkar förstås. Maria PH går ut som 17:e tjej och Anja Pärson som 22:a. Nu vill vi se Anja vräka sig ut i backen, släppa loss allt hon har och verkligen satsa allt på ett kort.

Det är bara att chansa. En sjundeplats eller uråkning, det spelar kvitta.

Pernilla Wiberg fortsätter att envisas med att ha det där australiensiska fåret på huvudet. Hon tror inte heller det är omöjligt att köra in väldigt mycket tid i den här backen.

13.20 Välkomna tillbaka! Är ni mätta, belåtna? Jag käkade något som kallades kyckling men som mest påminde om något form av späck, oklart vilken typ dock.

Andra åket i damernas storslalom börjar om drygt 10 minuter. Vi har 30 åkare den här gången, inte 90 som vi hade i första åket.

Jag kan berätta för er att sista 30 var inte speciellt vassa. Vi hade till exempel en åkare från Turkiet som var 16 sekunder efter ledarinnan Zettel i mål. Och en stackars tjeja från, jag tror det var Lettland, hon var över en halvminut efter i mål. En halvminut!

Då kan man kanske tycka att kommer man från Lettland, då är det inte så illa pinkat att ens ta sig till VM, förutsättningarna för alpin skidåkning är väl inte de bästa där... men vänta lite... Patrik Järbyn, han kommer från... Borås.. och han har tagit VM-medaljer. Borås och Lettland är väl lite samma sak, rent förutsättningsmässigt, menar jag...

Nog om det.

Anja pratar om att 1,44 inte är omöjligt att ta in. Nej, det är klart, allt beror ju på hur positivt inställd man är och hur mycket optimism man har i sig. Det är ju inte helt omöjligt att Robert Pryts tar över förbundskaptensjobbet för Sverige och för oss till ett VM-guld i fotboll nästa år i Sydafrika.. Det är inte mycket som talar för det men heeeeelt omöjligt är det inte.

Jag tror att det blir svårt för Anja att nå upp till en pallplats och jag vet att många av er håller med mig...

80 procent av ni som har röstat (ni är drygt 10 000) tror inte det blir någon medalj för Anja i dag.

10.45 Japp, vi summerar lite kort här. Chefen har gett order om att jag ska vara tillbaka klockan 13 och liverapportera även från det andra åket. Anja är nia, hon har 1,44 upp till guldet, dryga sekunden upp till silver och 87 hundradelar upp till bronset.

Kan det bli medalj undrar säkert ni?

Det gör jag också – hur ska jag kunna veta det?

Men... mjjaannajajaeeeaa... kanske... kanske... Anja lovade att ge allt i det andra åket och kan hon sätta ett perfekt åk så kan hon ju absolut klättra i resultatlistan. Hon har precis berättat för vår reporter på plats att hon är jättenöjd med placeringen och menar att allt kan hända i de här förhållandena som råder. 1,44 är ju ingenting, säger Anja.

Det fina med det andra åket är ju att hon startar tidigt och att de som ligger bättre till får åka i en sämre pist, med sliten snö och allt det där. Medalj är inte omöjligt men det ska ett kanonåk.

Maria PH är 14:e tjej. Hon lovar också full gas. Hon är 1,93 efter.

Frida Hansdotter åker ur och, ja jag vet inte vad som händer, men det låter som Stig Strand försöker göra sig lite rolig över hennes insats i VM... Frida har åkt ur i samtliga tävlingar hon ställt upp i. Tre åk – tre uråkningar. Och när kommentatorn Fagerlind förklarar detta flikar Strand in... ” mmm, en bra insats...”.

Va!?

Kathrin Zettel, Österrike, leder.

Gå och ta en pirog nu eller en något annat gott till lunch och sen sätter ni låser ni in er på era kontorsrum med en varm och go kaffe latte klockan 13 så ska jag ta er igenom det andra åket, som startar 13.30.

Hörs om en stund!

/ Marcus


10.39 Nej, det gick väl så där. Men debuten är avklarad. Hon går in på 23:e plats, 4,67 efter. Jag undrar om inte det var sämsta tiden? Nej, vi får vänta till OS i Östersund 2022, då kanske det kan bli en pallplats...


10.38 1,67 efter vid första mellantiden...


10.36 Nu ska vi ta Alcott och Simard i mål sen kommer Smedh. Alcott har ett hyfsat åk på gång men hon tappar i den nedre delen. Det blir svårare och svårare att åka i den här backen, den blir uppkörd och det slår rätt bra. Vi får se hur Veronica fixar det. Förhoppningsvis är hon så sugen och så oerfaren så att hon inte tänker på det utan susar ned för backen... Nu är det dags för Smedh!


10.33 Veronica Smedh, född 1988, från Sundsvall. Mästerskapsdebut och det finns inte så mycket att berätta om Veronica. Hon är ett framtidsnamn, förstås. Ska bli kul att se om hon håller vad hon lovade inför start – att ösa på.

Hon har en katt som heter Bamse, det kan vara värt att berätta också.


10.31 Oj. Rebensburg, tyskan, sätter ett bra åk och går in som trea. Det var en överraskning. Anja ner på en niondeplats då men det spelar väl kvitta. Robnik går in som tia, på platsen efter Anja, och nu är vi uppe på åkare 22... Snart svenskt igen alltså.


10.29 Tiderna blir sämre och sämre. Det lutar nog åt att Anja kommer att behålla sin åttondeplats inför det andra åket. Och det andra åket börjar alltså klockan 13.00. Tyvärr blir det väl ingen rysare för oss svenskar precis.


10.27 Ingen har alltså lyckats matcha... eller slå ska vi väl säga. Ingen har lyckats slå Kathrin Zettels tid och hon var ju först ut. Vi är uppe på åkare nummer 18 nu så snart har vi svenskt i backen igen. Veronica Smedh, vad kan hon göra?


10.25 Anja säger att hon är förvånad att hon ligger så bra till... Hon lovar att gå på ordentligt i det andra åket. Det finns mycket tid att ta, menar hon. Sikten är dålig och Anja tar upp sina brillor och visar att det fastnar snö på glaset... Hon verkar sprudlande glad jämfört med hon sett ut tidigare under VM när hon vandrat runt som ett tropiskt åskmoln...


10.22 Vi upprepar. Två halvdassiga åk av svenskorna. Anja ligger åtta just nu och Maria PH ligger på en tiondeplats. Anja är 1,44 efter Zettel, Maria PH 1,93. Anja har drygt en sekund upp till andraplatsen och runt 70 hundradelar fram till en bronsplats.


10.19 Nicole Hops är drygt fyra sekunder efter i mål. Allt står inte rätt till med Hosp, det kan vi konstatera. Hon har ju varit skadad. Stig Strand menar att det kanske har kommit imma innanför glasögonen och då är det fasen inte lätt att åka storslalom...


10.19 Lara Gut, 17 åringen som gjort succé här i VM, försvinner ut en bit före mål. Hon hade ledningen vid första mellantiden men hon ser hur glad ut som helst när hon glider ner i mål, diskad och borta från tävlingen. Det är klart, hon har ju några medaljer att ta med sig hem.


10.15 Hoelzl petar ner Anja till en sjätteplats. Fortfarande Zettel och Österrike i ledning. Nästa svenska är Veronica Smedh som kommer som nummer 26. Det är en stund, snön nere i Frankrike skulle ju i princip hinna töa bort innan det är dags men vi puttrar oss framåt här. Häng med en stund till vettja så får vi se lite hur det ser ut inför det andra åket...


10.13 Kom igen Anja, kom igen! Första mellantiden... 53 hundradelar efter... Nej, det här ser inte heller bra ut... 1,44 efter, en femteplats för Anja. Hon ser ganska nöjd ut med det åket och det kanske hon ska vara, jag vet inte. Jag sitter här och muttrar lite. 1,44 efter. Kan man hämta in det? Hon har ju lite häng på en pallplats i alla fall... Än så länge... Det är ju några åkare kvar...


10.11 Nu har vi Tessa Worley, Frankrike, i backen sen är det dags för Anja. Om hon är sämre än sexa i mål så stänger jag ner den här liverapporteringen direkt. Pronto. Då ger jag upp, lägger ner, åker hem och drar någonting gammalt över mig. Worley går in som trea, ett ganska bra åk.


10.09 Nej, det ser ut som en föråkare i backen... Maria PH är 1,93 efter och hon höjer näven när hon går i mål. Hon kan väl för fa... inte vara nöjd med det åket? Eller hytter hon åt någon? Äh, det var inget kul. Anja kommer strax, startar alltså som nionde tjej.


10.09 Hmm. Förmodligen. Sämsta mellantiden.


10.07 Kom igen nu PH! ” Mitt namn är Lena och jag tänker inte...”.. Nej, fy. Maria är iväg...


10.06 Tina Maze, Slovenien, i backen nu. Och efter henne kommer Maria PH. Inte Lena PH utan Maria PH. Det är en jävla skillnad ska ni veta.


10.05 40 hundradelar efter är hon, Tanja. Nja.


10.03 Manuela Moelgg åker ur. Nu har vi Tanja Poutiainen vid start. Finskan som aldrig lyckas vinna. Hon har två silvermedaljer. Guld nu kanske? Vi ska se här nu när hon ger sig i väg...


10.02 Karbon blir slagen med 1,39. Antingen så åkte Karbon bedrövligt eller så satte Zettel ett kanonåk. Stig Strand tror att det är en fördel att starta tidigt. Det tror jag också. Det snöar en del och sikten kan inte vara bra.


10.01 Italienskan Denise Karbon nästa tjej. Italien. Rejält efter vid första mellantiden.


10.00 And we are off! Kathrin Zettel första donna ut. 59.53 och hon går upp i ledningen – det förstår ni va? Under minuten alltså.


9.55 Och så kan vi konstatera att Lindsey Vonn, den vackra amerikanskan som åkt så vackert och tagit två vackra guld, inte är med i dag. Hon har ett inte fullt så lika vackert sår i tummen och här finns det lite kopplingar till Karl Corneliusson, ni minns den svenske landslagsbacken i fotboll, och den spanske stormålvakten Cañizares.

Hur?

Jo, Lindsey Vonn står över dagens tävlingar eftersom hon har skurit sig illa i tummen och hon gjorde det när hon skulle öppna en champagne-flaska och fira sitt guld härom dagen. Märklig skada.

Kalle Corneliusson skar ju sig i tummen när han skar gurka och skäret tog så illa att en sena skadades riktigt allvarligt och Kalle blev borta från spel ett bra tag.

Cañizares missade en VM-slutspel sedan han tappat en parfymflaska inne i badrummet och skurit upp hela foten.

Kalle, Cañizares och Vonn, alltså.

9.53 Veronica Smedh debuterar i VM-sammanhang i dag. Hon verkar vara en glad och pigg tjej, hon är 20 år. Hon kommer att satsa ordentligt i dag. ” Ingen kommer ihåg en fegis”...


9.50 Sa jag precis att vi ska hoppas på Maria Pietilä-Holmner? Hmm, kanske får ta tillbaka lite av det hoppet jag skickade ut till er... Maria har inte tagit en pallplats i världscupen sedan den där silverpengen i Åre.


9.48 Och vi kanske ska hoppas lite på Maria Pietilä-Holmner också. Hon tog silver i storslalom i Åre VM för två år sedan.

Så här ser startlistan ut i dag – första åket om tio minuter då alltså, det andra körs strax efter lunch, klockan 13.00.

Så här ser startlistan ut – de hetaste namnen:

1 Kathrin Zettel AUT

2 Denise Karbon ITA

3 Manuela Moelgg ITA

4 Tanja Poutiainen FIN

5 Tina Maze SLO

6 Maria Pietilä-Holmner SWE

7 Elisabeth Görgl AUT

9 Anja Pärson SWE

10 Kathrin Hölzl GER

11 Michaela Kirchgasser AUT

12 Lara Gut SUI

13 Nicole Hosp AUT

14 Nicole Gius ITA

15 Julia Mancuso USA

16 Maria Riesch GER

17 Andrea Fischbacher AUT

23 Karen Putzer ITA

26 Veronica Smedh SWE

39 Frida Hansdotter SWE

9.45 God förmiddag! Jaha, då för några timmar sedan satt man här och skrek som en stucken gris när Rasmus Elm bombade in 1-0 bakom Manninger. Nu kanske vi får anledning att skrika igen – det är dags för damernas storslalom i VM men med tanke på hur det har sett ut hittills i VM så ska vi väl vara nöjda om vi får se lite ”snösprut”... Eller?

Storslalom säger ni – vad är det?

Det är som slalom, säger jag. Fast lite större. Två åk också, dessutom.

Vi har fyra svenskor med i dagens tävling och de går ut tidigt – det är bra. Maria Pietilä-Holmner går ut som nummer sex, Anja Pärson som nia. Sen har vi även Veronica Smedh (26) och Frida Hansdotter (39).

Storslalom var lite av Ingemar Stenmarks gren. Grande-Ingemar tog guld i disciplinen i både VM (Garmisch 1978) och OS (Lake Placid 1980).

Anja då?

Jo då, hon kan hon också. Eller kunde. På senare år är det ju framförallt fartgrenarna som varit Anjas paradgrenar men hon har medaljer i storslalom också. Eller vad sägs om ett OS-silver, två VM-guld och ett VM-brons... inte illa pinkat alls.

Det finns anledning att hoppas. Nu kör vi!

ANNONS EXTERN LÄNK

Se samtliga Champions League-matcher på C More! Beställ här

C MORE

Publisert: