Cykelsport

Färdigtrampat för Bäckstedt

SPORTBLADET

Magnus Bäckstedt slutar med cykel på toppnivå

Svenske stjärncyklisten Magnus Bäckstedt lämnar sitt stall Garmin-Slipstream.

– Jag har vunnit en etapp i Tour de France och världens största endagsklassiker. Jag kan stolt ta ett steg ner från sportens högsta nivå, säger han i ett pressmeddelande.

Magnus Bäckstedt.
Magnus Bäckstedt.

Bäckstedt blev den 31 juli 1998 förste svensk att vinna en etapp under Tour de France. Han trampade även som förste blågule hem segern i den prestigefyllda endagstävlingen Paris-Roubaix 2004.

Nu har den 34-årige östgöten kört sitt sista lopp som fullblodsproffs.

”Svåraste beslutet”

Bäckstedt kommer i framtiden att arbeta med att utveckla svenska talanger i ett eget team och dessutom med att vara rådgivare åt sitt gamla stall. Han kommer också att fortsätta tävla, men inte på Pro Tour-nivå.

”Att ta steget tillbaka från den högsta nivån i den sport jag älskar, och från ett team som jag älskat att vara en del av, är det svåraste beslut jag någonsin tagit. Samtidigt är jag förväntansfull över de nya utmaningar som ligger för mig,” säger Bäckstedt i ett pressmeddelande.

Skadeproblem

Svensken har haft problem med en mängd skador: ett trasigt knä, en separerad axel och ett allvarligt nyckelbensbrott. Skador som gjort beslutet att sluta enklare.

”Jag har haft en fantastisk karriär. Jag blev proffs som 21-åring och har sedan dess fått tävla med många av världens bästa cyklister och kört i några av de största teamen. Jag är tror på en ny ren framtid för vår sport och jag kan ge den tron till mina egna unga cyklister i mitt nya svenska lag”.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Cykelsport

ÄMNEN I ARTIKELN

Cykelsport