Han är bättre – än någonsin

avStefan Holm

Holm: Ingen kan rubba Federer

1 av 2

NEW YORK. Jag blir inte förvånad om Juan Martin Del Potro besegrar Roger Federer i US Open-finalen.

2012, eller så.

Det lär dröja innan någon puttar ner schweizaren från tennisens kungatron.

Om du mötte Juan Martin Del Potro på gatan skulle du tro att han ägnade sig basket eller volleyboll eller, för all del, takmålning utan byggnadsställning.

20-åringen från Tandil mäter 198 centimeter i strumplästen.

Respekt. Han kommer att nå långt, den killen.

Ja, jag är ganska övertygad om att Del Potro en vacker, molnig eller rentav regnig dag kommer att toppa världsrankingen.

Fick nypa mig i armen

Hans ålder talar för det, hans kompromisslösa spel likaså. I går krossade han en delvis redan krossad (magmuskelskadad) Rafael Nadal med 6–2, 6–2, 6–2.

Jag satt på läktaren och fick nypa mig i armen när den yngste spelaren på topp 10-listan drev spanjoren från hörn till hörn och till slut till vansinne.

Japanen i stolsraden framför mig gick ett steg längre och tryckte gång på gång en plastmugg fylld med is mot sin vänstra tinning. Jag utgår från att en eventuell barrunda inte hade med, som de säger i Japan, sake att göra.

Juan Martin Del Potro framstår inte direkt som en ståuppkomiker, men i går fick han publiken på Arthur Ashe Stadium att skratta.

– Förlåt, sa han.

Han bad om ursäkt för att det inte blev den drömfinal mellan Federer och Nadal som många hoppats på och räknat med.

En timme senare, på presskonferensen, slog han till igen.

– Jag har spelet som krävs för att vinna finalen, sa Juan Martin Del Potro.

Jag skrattade då också.

Visst, Del Potro har spelet som krävs för att slå Federer men han saknar erfarenheten för att göra det i en Grand Slam-final.

Sjätte året i följd

I dag vinner tidernas störste tennisspelare US Open för sjätte året i följd, sin 16:e Grand Slam-titel totalt. 28-åringen är fortfarande störst, bäst och vackrast och jag har en känsla av att det förblir så ett bra tag framöver.

Nadal har tourens största hjärta, men han har en krävande spelstil och skadeproblemen får mig att tvivla på om han någonsin kan utmana Federer på allvar igen.

Jag hoppas att jag får fel, men skulle inte bli förvånad om Nadal tvingas sluta med tennisen om ett år eller två. Samtidigt är Roger Federer, vågar jag påstå, bättre än någonsin.

Såg ni lugnet på de avgörande poängen i semifinalen mot Novak Djokovic?

Såg ni konstslaget?

Jag nöp mig i armen då också men japanen gjorde ingenting. Det kan bero på att isen i hans plastmugg hade smält.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis