Loppet som räddade säsong – och karriär

SPORTBLADET

Det kan vara loppet som räddade säsongen - och framtiden i tyska Porsche Carrera Cup.

Jimmy Johansson smällde till med en andraplats i säsongens fjärde lopp.

– Det är inte bara skönt, utan det är också en lättnadskänsla. Nu har man visat för sig själv och andra att det här funkar, säger Johansson.

Foto: jjracing.org

Elva poäng på de tre första loppen var inte starten nykomligen Jimmy Johansson ville ha på karriären i tyska Porsche Carrera Cup. Men i säsongens fjärde lopp kom drömloppet och pallplatsen.

Efter en stark start från fjärde startruta tog sig Johansson upp på andraplatsen. Förbi de meriterade förarna Thomas Jäger och Jan Seyffarth (ettan och tvåan i mästerskapet).

– Jag är tveksam och någon förare kommit iväg bättre någon gång i en Porsche. Det var en helt perfekt start, säger Johansson.

”Alla sett att jag kan”

Han kunde sedan hålla de jagande förarna bakom sig. Mot hemmaföraren, holländaren Jeroen Bleekemolen fanns inget att göra, Johansson körde in som tvåa. Pallplats - för femte gången på fem försök på Zandvoort.

– Jag fick fokusera på att hålla de andra bakom mig och inte göra några misstag. Och det funkade.

Pallplatsen var den första för säsongen - och en välkommen sådan.

– Det blir en mental press. Den blir nästan ännu värre när jag vetat att jag kunnat, men inte fått till det. Det är frustrerande och det gäller att behålla lugnet. Nu har alla sett att det går och jag kan.

Målsättningen: topp 5

Vad betyder det för framtiden med en pallplats?

– Det betyder mycket. Är du pallen i den här serien visar det mycket. Men en pallplats på en säsong skapar ingen karriär. Jag vill vara i topp fem i resten av tävlingarna. Kan jag vara det har jag skapat en bra grund för nästa säsong.

Johansson har inget avtal klart för 2010.

– Du är tvungen att göra resultat. Alla som tävlar på den här nivån vill ett eller ett par steg till. Det är inget snack om att det är stor press.

– Så det är en lång väg dit, men vägen blev lite kortare nu.

Jimmy Johansson klättrade i och med andraplatsen upp på sjunde plats i mästerskapet. Jan Seyffarth tog över ledningen, två poäng före Thomas Jäger. Fem tävlingar återstår av säsongen i tyska Porsche Carrera Cup.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport