”Jag har ingen flickvän”

SPORTBLADET

Tennistourens egen playboy har landat i Båstad

PARIS-BÅSTAD.Se upp, Robin Söderling.

När Fernando Verdasco visar musklerna faller både motståndare och kvinnliga beundrare.

– Styrkan ger mig självförtroende, säger den extremt vältränade spanjoren.

Sportbladet har träffat tennisens största playboy för att diskutera Sverige-minnen, Robin Söderling, Davis Cup och en viss Zlatan Ibrahimovic.

Ana Ivanovic, Caroline Wozniacki, Gisela Dulko, Ashley Harkleroad... Nej, det är inte damernas senaste världsranking utan några av tennistjejerna som Fernando Verdasco har parats ihop med under de senaste åren.

Den vänsterhänte spanjoren är inte störst i tennisvärlden, men fysiskt bäst och enligt många vackrast.

Hot, hot, hot

Brudmagneten Verdasco blev påmind om det när han förra året ställde upp på en nakenbild i en kampanj mot prostatacancer. Fotografiet ligger fortfarande kvar på magasinet Cosmopolitans hemsida tillsammans med ett växande antal salivdrypande läsarkommentarer:

”Wow, vilken underbar kropp.”

”Hot, hot, hot.”

”Det är synd att de inte spelar tennis nakna.”

25-åringen är mån om sitt utseende och förbrukar mer hårvax än någon annan spelare på touren. Det är ingen tillfällighet att han och bästa kompisen Feliciano Lopez (när de inte hör) kallas för tennisens svar på Chippendales.

Robert Lindstedt, den svenske dubbelspelaren, befann sig i något slags chocktillstånd när han i juni skrev på sin blogg:

”I dag såg jag någonting som jag aldrig sett tidigare, något som jag aldrig trodde skulle hända. Jag såg Fernando Verdasco utan produkt i håret. Vem hade trott att han, precis som en annan, har en riktig pälsmössa när håret är snustorrt?”

”Vi är inget par”

Nu har den tvålfagre spanjoren kommit till Båstad. Han är nia på världsrankingen och Robin Söderlings främste utmanare om titeln.

Du har många goda minnen från Sverige.

– Ja, i Båstad har jag alltid haft trevligt och blivit otroligt väl omhändertagen. Det är därför jag åker till Båstad varje år, säger Fernando Verdasco.

Det var i Sverige du tog din första titel. Berätta.

– Jag och Feliciano Lopez spelade väldigt bra och vann dubbeltiteln i Stockholm Open 2004. Det var en fantastisk känsla.

Ni spelare har sju år i följd utsett Swedish Open till den bästa 250-turneringen på ATP-touren. Förklaringen?

– Det är en väldigt bekväm tävling eftersom allt ligger inom 500 meter. Banorna, hotellrummet, restaurangerna, barerna för den som vill ta en drink på kvällen. Det är nyckeln.

Alla tjejer, då?

– Visst, det finns många vackra kvinnor i Båstad. Men så är det överallt i Sverige. Jag gillar Stockholm också. Det är en otrolig stad, men i oktober är det regnigt och kallt. I Båstad är det sommar och bra väder. Atmosfären är underbar.

Även i Danmark finns det vackra kvinnor, va? Är ni ett par, du och Caroline Wozniacki?

– Nej, hon är bara min vän. Vi har tränat ihop i Las Vegas med Gil Reyes, Darren Cahill, Sven Groenefeld, ja, hela Adidas-teamet. Där byggde vi upp en väldigt stark vänskap. Jag har även en väldigt bra relation med hennes föräldrar, säger Fernando Verdasco och ler brett.

Så du skrattar åt ryktena?

– Ja, är du kompis med en tjej säger folk att man är tillsammans. Så är det alltid i den här världen, men det är inget problem för oss. Vi bryr oss inte om det. Jag har ingen flickvän. Jag har faktiskt aldrig varit i Danmark, bara mellanlandat i Köpenhamn när jag ska till Båstad.

Vad tror du om Robin Söderlings framtid?

– Han har en stor potential, men de senaste åren har han haft otur. Han har klättrat på rankingen men alltid blivit skadad och förlorat många placeringar. Om han får vara skadefri är han en spelare för topp 10.

Ditt liv som tennisspelare förändrades förra året, då du fick ersätta Rafael Nadal i Davis Cup-laget och avgjorde finalen mot Argentina.

– Ja, det var så stort för mig. Det var första gången Spanien vann Davis Cup efter att ha vunnit en final på bortaplan, så det var en otrolig känsla. För mig var det en dröm som blev sann. När jag kom hem till Madrid var det många som ville gratulera och tacka för allt jag gjort. Jag blir lycklig av att göra andra lyckliga.

När insåg du att du kunde nå topp 10?

– Efter segern i Davis Cup. Att vinna den titeln gav mig mental styrka, självförtroende och motivation. Det var då jag bestämde mig för att åka till Las Vegas för att träna. Det var första gången jag lämnade familjen över jul och nyår, men det var rätt tid att göra det. När jag tog mig till semifinal i Australian Open och nådde topp 10 var jag nöjd att jag tog beslutet och åkte.

Fysträningen under Gil Reyes har gett resultat. Jag misstänker att du och Nadal är tourens starkaste spelare.

– Det har inte gjorts några tester mellan spelarna men jag jobbade stenhårt i Las Vegas. Jag var där i två veckor och fystränade fyra-fem timmar om dagen. Det ledde till en stor förändring. Under Australian Open kände jag mig så stark och fylld av självförtroende. Ja, fysisk styrka ger mental styrka. När jag går ut på banan känner jag mig starkare än min motståndare.

Semifinalen mellan dig och Nadal (6–7, 6–4, 7–6, 6–7, 6–4) är den längsta matchen i Australian Opens historia.

– Det var tufft att förlora efter fem timmar och 14 minuter, men jag var ändå nöjd med att ha nått semifinalen i en Grand Slam-turnering för första gången i mitt liv. Jag spelade bra tennis.

Det finns 14 spanjorer på topp 100. Är det så enkelt att framgång föder framgång?

– Nej, jag tror faktiskt inte det. Att ”Rafa” kan betyder inte att jag kan. Alla är olika och har olika gränser.

Få känner till det, men du hade kunnat ha Peter Lundgren som tränare.

– Ja, det stämmer. Jag sökte en coach och då var han ledig. Jag och min manager undersökte möjligheten, men han valde att börja jobba med Marcos Baghdatis i stället.

Apropå svenskar placerades Zlatan Ibrahimovic i ditt favoritlag, Real Madrid. Vad tycker du om honom?

– Varje sommar är det rykten om många spelare, men mindre än hälften av dem kommer dit. Ibrahimovic är en fantastiskt bra spelare. Jag har sett honom spela några matcher. Det han kan göra med en boll är helt otroligt. Jag känner honom inte, men har hört att han är lite galen, säger Fernando Verdasco.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis