Dilba: De har gjort en höna av en fjäder

Publicerad:
Uppdaterad:

Dilba Demirbag i stor intervju om avstängningen

Foto: Lotte Fernvall

Under onsdagen stängdes Dilba Demirbag av från PokerStars efter att ha spelat med två konton i samma turnering. Nu berättar hon sin egen version av händelsen för Sportbladet.

– PokerStars har gjort en höna av en fjäder, säger hon.

I dag blev det officiellt. Dilba Demirbag stängs av på obestämt tid från PokerStars. Aftonbladets pokerbloggare har under en 18-månadersperiod spelat två turneringar – en Sunday Million Warm Up och en 70-kronorsturnering med obegränsade återinköp – med två olika konton. Något man inte tolererar på PokerStars. Kort efter att nyheten kablats ut träffar Sportbladet Dilba i hennes lägenhet i centrala Stockholm. Hon berättar att hon känner sig besviken på PokerStars – och förnekar att hon skulle ha fuskat medvetet.

– PokerStars har gjort en höna av en fjäder. Det de håller på med är löjligt! Hur skulle man avsiktligt kunna fuska i en turnering där man får köpa in sig hur många gånger man vill? Det känns väldigt hårt att bli stämplad som fuskare för en sådan sak, säger hon.

Välkänt ansikte

Dilba har som artist varit ett välkänt ansikte i Sverige under en lång tid. Men det var inte förrän hon sensationellt slutade tvåa i Pokermiljonen som hon blev riktigt känd i pokerkretsar. Sedan dess har hon spelat ett flertal stora internationella turneringar, blivit sponsrad – av just PokerStars – och haft pokern som en stabil och bra extrainkomst. Men framgångarna har inte bara fört med sig positiva saker. Samtidigt som många har imponerats av henne har hon fått ta emot mycket kritik. Något som enligt Dilba kan bero på att hon är kvinna.

– Folk vill sätta dit mig för att jag är kvinna. Jag tror att många är avundsjuka och inte vill att jag ska vinna. Pokersverige är en hård miljö med få kvinnor. Och jag tror det beror på att pengar ligger män väldigt varmt om hjärtat. Jag vill inte generalisera men det finns så mycket prestige inom pokern. Antagligen är du vinnare eller så är du förlorare och många vill nog att det ska vara så, även i riktiga livet, säger Dilba.

"Oproffsiga"

Dilba berättar att avstängningen från PokerStars inte kommer att påverka henne märkbart – men säger att hon är besviken på pokersajten.

– PokerStars är oproffsiga. De har kört över folk förut och kommer att göra det igen. Om det nu är förbjudet att ha två konton, varför tillät de mig i sådana fall spela med båda? Dom har aldrig sagt något om det till mig. För det är ju verkligen inte så att jag suttit med två datorer och fuskat, det vore ju löjligt. Alla seriösa spelare vet att jag inte gjort det här medvetet. PokerStars har tagit det här beslutet för att fjäska för ett fåtal spelare som de egentligen inte bryr sig om, säger Dilba och fortsätter:

– Pokervärlden är en väldigt färsk bransch och det märks. Det finns så få nyheter och profiler så självklart reagerar folk när en kvinna som jag gör något som det här. Samtidigt vet jag att man inte kan bli älskad av alla. Jag säger vad jag tycker och man kan få mycket skit för det. Men jag skulle inte klara av att hålla tyst.

Trots avstängningen ser Dilba ljust på framtiden. Just nu skriver hon låtar åt bland annat Sarah Dawn Finer och Ola Svensson. Och pokern kommer hon att fortsätta med.

– Självklart kommer jag att fortsätta spela. Det finns många andra sajter med bra turneringar, säger hon.

Hur ser du på att bli sponsrad av en ny pokersajt?

– Jag är alltid öppen för nya projekt och får jag ett bra erbjudande så kommer jag att haka på. Men jag har blivit försiktigare efter att ha samarbetat med PokerStars.

Jonas Blomquist/Minimedia

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN