Edlunds fem mål avgjorde seriefinal

SPORTBLADET

Hammarby föll mot Sandviken: ”En sjuk match¥

Uppvisning i första halvlek.

Seriefinal i den andra.

Skyttekungarna Christoffer Edlund (fem mål) och Patrik Nilsson (fyra mål) dominerade varsin halvlek när Sandviken slog Hammarby med 9–7 (6–1) i elitseriebandyn.

Seriefinalen hade dragit både bandyns och fotbollens förbundskaptener till Zinkensdamm. Till halvtidskaffet kunde Erik Hamrén, Franco Bergman och de 2 886 på plats konstatera att Sandviken var enormt överlägset. Få lag har spelat så bra under 45 bandyminuter. Efter fyra mål av Christoffer Edlund stod det 1–6, men resultattavlan kunde lika gärna ha visat 0–10.

– En helt sjuk match. Vi var helt fantastiskt bra i första halvlek. Alla gjorde rätt saker hela tiden och extra starkt att göra det här på Zinken, sade Christoffer Edlund efteråt.

Trots sex mål – två kom sedan Patrik Nilsson tappat bollen på egen planhalva – så missade Sandviken massor av klara chanser och Hammarbys reducering kom på hörna med första halvlekens sista skott. Men Patrik Nilssons 31:a mål för säsongen var början på en remarkabel upphämtning.

– Vi har helt under isen i första halvlek och saknade karaktär. Men lika heta som Sandviken var i första halvlek var vi i andra. Då var vi svinbra, sade Nilsson, som ledde upphämtningen.

Skyttekungen startade andra halvlek genom att göra 2–6 på straff och när han satte 5–7 halvvägs in i halvleken hade hemmalaget fått självförtroendet tillbaka. Nilsson skickade in sitt fjärde mål för kvällen till 6–7 i den 81:e minuten.

Straff avgjorde

Daniel Mossberg svarade sedan för matchens solouppvisning när han lekte in 8–6, men Hammarby reducerade på nytt genom Johan Östblom på hörna.

Till slut var det ett domslut som avgjorde. Peter Öhrlund blåste straff för Sandviken i slutminuten och Christoffer Edlund kunde panga in sitt femte för kvällen, det tredje från straffpunkten.

– Vi förlorar matchen för att vi är för dåliga i första halvlek, men det är inte konsekvent av domaren att de får tre straffar. Vi har massor av liknande situationer, sade Patrik Nilsson efteråt.

Sandviken ryckte nu undan i serietoppen och har nu fyra poäng ned till Hammarby.

– Jag tror det är de här två lagen som spelar SM-final i vår. Möjligen kan Villa blanda sig i, men jag tror ändå det blir vi och Saik – och efter andra halvlek så vet vi hur vi ska spela mot dem, sade Patrik Nilsson.

Tätt i skytteligan

I skytteligan är det ändå Nilsson (34 mål) som ännu håller undan för Edlund (33 mål), även om båda säger sig strunta i just den statistiken.

– Jag vet inte ens vad det står, det blev så många mål i dag, sade Nilsson, som 2008 vann skytteligan på 94 mål.

– Jag sysslar med en lagsport och har ingen aning om hur många mål jag har gjort i år. För mig är det viktigaste att vi leder serien, summerade Edlund, som förra säsongen nätade 91 gånger i elitserien.

I övrigt vann Vänersborg mot Boltic (13–3), Tillberga slog Sirius (2–1) och Kungälv vann hemma mot Vetlanda (5–3).

Skytteligan:

Patrik Nilsson, Hammarby, 34 mål.

Christoffer Edlund, Sandviken, 33.

David Karlsson, Villa/Lidköping, 24.

Joakim Hedqvist, Broberg/Söderhamn, 22.

Daniel Andersson, Villa/Lidköping, 18. (TT)

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy