Nu blir det en rysare

SPORTBLADET

Sveriges öde avgörs i morgon mot Ungern

Foto: Frankrike fick Therese Islas Helgessons Sverige på fall i kväll.

Sverige hade chansen att säkra gruppsegern i kväll. Den tog de inte.

I stället väntar nu en superrysare i morgon.

Då avgörs Sveriges EM-öde.

– Vi brukar vara bra vid revanscher, säger förbundskaptenen Per Johansson.

Sverige hade chansen att i kväll säkra gruppsegern i Norge-EM.

Det "enda" som krävdes var en seger mot gruppens nästjumbo Frankrike, som inledde EM fiaskodåligt.

Bra start

Men det visade sig vara en allt annat en enkel uppgift.

Trots en bra start för Sverige, då Isabelle Gulldén satte två tidiga straffar och gav Sverige en drömstart med 2–0, fick Sverige jaga i underläge under större delen av matchen. Detta till stor del på grund av ett undermåligt målvaktsspel då Gabriella Kain under stora delar av matchen släppte in det mesta som fransyskorna avlossade.

Sverige låg som mest under med två mål (4–8 och 12–16), men efter en stark upphämtning hade laget 17–17 med tio minuter kvar.

”Var efter i försvaret”

Men därefter ryckte Frankrike, och Sverige fick jaga. I slutsekunderna hade Sverige anfall och ett måls underläge, men Linnéa Thorstensson passade istället för att skjuta, och det blev förlust med 21–22, efter en insats som totalt sett inte var någon höjdare från Sveriges sida.

– I helhet kom vi inte upp i vår nivå. Vi var efter i försvaret, jag var efter i försvaret och får tre utvisningar. Och vi var för stillastående i anfallet, säger Johanna Wiberg till TV4, där hon medgav att den stora uppmärksamheten de senaste dagarna kan ha påverkat laget.

– Man önskar att det inte stört men man tänker på det hela tiden. Efter en storseger som den mot Norge på hemmaplan vill man ta ner sig själv och hela laget på jorden, men det är svårt, det är jättesvårt.

– Vi har försökt hela dagen i går och i dag, det har varit ett jättestort arbete, men tydligen lyckades vi inte.

Avgörs mot Ungern

Förlusten inneär att allt avgörs i morgon mot Ungern med 19–27 mot Holland. Sverige måste förmodligen (lite beroende på resultatet i de övriga matcherna) vinna matchen för att gå vidare till semifinal.

– Ungern har gjort två bedrövliga matcher, men kan inte får mer bränsle av att vi förlorade här. Men vi brukar vara bra vid revanscher och har revanschlusta. Men Ungern är ett erfaret lag och kan tio gånger bättre än de gjorde i dag, säger förbundskaptenen Per Johansson till TV4.

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll