”De borde inte tävla”

SPORTBLADET

Schweizarna åker – trots tränarnas bilkrasch

I går skadades de schweiziska landslagstränarna Steve Locher och Curdin Fasser allvarligt i en trafikolycka i Åre och Europacuptävlingen som skulle köras ställdes in.

I dag tävlas det dock som vanligt igen.

– Jag skulle inte ha startat, säger den schweiziska alpinlegendaren Pirmin Zurbriggen till Sportbladet.

Foto: Steve Locher.

Bussen som de schweiziska landslagstränarna färdades i krockade med en lastbil i Åre tidigt i går morse. Två personer skadades allvarligt. Däribland tidigare OS-medaljören Steve Locher.

Locher som fick en fraktur på bäckenet och en fraktur på en halskota opererades på en specialistklinik i Uppsala under natten till i dag.

”Precis startat”

Fystränaren Curdin Fasser ligger på Universitetsjukhuset i Umeå i konstgjord koma med mindre blödningar i hjärnan, en fraktur på ett lårben och blod i lungsäcken, skadorna ska inte vara livshotande för någon av dem.

De övriga två medpassagerarna fördes till sjukhus med lindriga skador.

– De schweiziska åkarna är i chock. Det är väldigt tråkiga nyheter. Steve Locher hade precis startat sin karriär som coach på den här nivån, säger Carl Schönenberg, sportjournalist på schweiziska tidningen Blick.

Gårdagens tävlingar ställdes in men senare på dagen beslutades det att dagens slalom skulle genomföras som planerat. De schweiziska åkarna och ledarna diskuterade saken och kommer även de att köra.

”Är ofta på vägarna”

Ett felaktigt beslut tycker legendaren Pirmin Zurbriggen, som tävlade tillsammans med Locher i det schweiziska landslaget och som även har arbetat med honom på senare år.

– Herregud, det var en chock för alla. Alpinåkare spenderar en hel del tid på vägarna. Tyvärr är det sånt som kan hända, säger Zurbriggen till Sportbladet och fortsätter:

– Åkarna måste vara chockade. Vissa har bättre kontakt med de drabbade och andra har sämre kontakt. Men jag tycker inte att de borde tävla i morgon (i dag). Det är svårt att säga hur varje individ reagerar och vad situationen innebär för dem. Man vet ju att de fortfarande är vid liv vilket gör det lite enklare men jag skulle inte ha startat.

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint