Kimi: ”Inte samma asfalt i F1 och rally”

avJohanna Mörtberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Räikkönen försiktig inför första VM-rallyt på asfalt

Foto: Citroën
Kimi Räikkönen ska köra sitt första VM-rally på asfalt i helgen.

I helgen väntar årets första asfaltrally i VM-serien. Nyfikenheten på vad Kimi Räikkönen kan prestera på underlaget är stor, men finländaren är försiktig.

– Asfalten på F1-banorna är inte alls jämförbar med ett asfaltrally, säger han.

Kimi Räikkönens första asfaltrally kommer allt närmare, i helgen är det dags för finländaren att tackla VM-rallyt på de bulgariska vägarna. Som uppvärmning lät Citroën Räikkönen köra Rally della Lanterna i Italien och finländaren ledde länge men tappade segen till Sébastien Ogier.

Asfalten inte jämförbar

Många fans är nyfikna på om den forne F1-föraren kommer ha någon fördel av att köra på asfalt.

– Även om jag kört flera säsonger i F1, så är asfalten på banorna inte alls jämförbar med ett asfaltrally. F1 och rally är två helt olika discipliner. Det går inte heller att jämföra Rally Bulgarien med Rally Catalunya eller med vägarna i Tyskland och Frankrike, säger Räikkönen i ett pressmeddelande från Citroën.

– På en sträcka kan du gå från breda vägar till smala eller guppiga sektioner. Greppet kan ändras från en kurva till en annan. Det är också nödvändigt att ha en bra känsla med kartläsaren och noterna och få ut det mesta av en välbalanserad bil, säger han.

Målet är att ta sig igenom rallyt och lära sig hur bilen beter sig.

– Det är viktigt att lära sig hela tiden och inte försöka springa innan man kan gå. Jag vill komma i mål och förstå min bil. VI får se var vi står efter första dagen och sedan försöka minska avståndet till konkurrenterna, säger Kimi Räikkönen.

Rally Bulgarien körs den 9-11 juli.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally