Klüft näst sist i finalen – blickar redan framåt

Av: Emil K Lagnelius

Publicerad:
Uppdaterad:

”Med distans till detta kommer jag att känna mig jättenöjd”

BARCELONA. Carolina Klüft hoppade 29 cm kortare än i kvalet och slutade näst sist i EM-finalen.

Efteråt var hon – jättenöjd.

Och såg framåt.

– Jag kan komma tillbaka och hoppa personligt rekord, säger hon.

Carolina Klüft gav i går svar på tal till de som kritiserat att hon fått ett wild card till EM. Hon förbättrade sitt årsbästa med 20 cm och tog sig till final.

Men i kvällens final var det slut på flytet.

Klüft inledde på blygsamma 6.28, fortsatte med 6.33 och trampade över i sista försöket. Hon slutade näst i finalen som vanns av Inete Radevica, Lettland. Både Radevica och portugisiskan Naide Gomes hoppade 6.92, men Radevica vann guldet tack vare ett längre andrahopp.

”Det var tunga ben”

– Jag har tyvärr ingen power i benen i dag. Jag gjorde slut på den i går och det är väl ett bevis på att jag inte har den grundträningen som behövs för att göra två bra tävlingar två dagar i rad. Jag kände på inlöpningen att det var tunga ben. I första hoppet kände jag, var tog all power vägen? säger Klüft i den mixade zonen.

– Jag försökte efter första hoppet att tänka att det var en engångsföreteelse, men när även andra hoppet var kasst, så... Att göra ett dåligt hopp är en sak, men att känna sig slut på energi är en annan sak. Med den säsongen jag har bakom mig är det svårt att få självförtroende.

”En superkick”

Klüft hade blandade känslor efter finalen.

– Jag är såklart besviken och tycker att det är trist att inte prestera bättre i en EM-final. Men det kommer att vara en superkick att gå in en träningsperiod i höst och veta att jag har varit i en EM-final, säger hon.

– Får jag träna och vara skadefri är det skönt. Med distans till detta kommer jag att känna mig jättenöjd. Jag höll min plan, tog mig till en EM-final och blev elva i Europa. Efter det år jag har haft, där jag gick på kryckor för ett år sedan, känner jag mig jättenöjd.

Carolina Klüfts personliga rekord på 6.97 m är sex år gammalt.

Kan du någonsin komma tillbaka till de längderna?

– I dag var jag rätt långt ifrån det. Men i går – det kan gå fort i idrott – hoppade jag 6.62. Jag har ett år av rehabilitering bakom mig och hoppade ändå bara en sån här bit ifrån mitt pers, säger hon och måttar 35 cm mellan pekfingrarna.

– Då känner jag verkligen att så fan att jag kan komma tillbaka och hoppa personligt rekord. Annars skulle inte jag gå in i en grundträningsperiod. Då skulle jag skita i det här och nu. Varför skulle jag annars hålla på och traggla runt på 6.60 – nej tack.

EM behöver inte vara helt över för Klüft. Hon är nämligen reserv i korta stafetten.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN