”Det här är som att åka skoter på fjället”

avJohanna Mörtberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Bristen på landmärken är svårast i Rally Jordanien

Patrik Sandell liknar ökenrallyt i Jordanien med en skotertur på fjället.

– Eftersom det inte finns några träd eller andra referenser är det svårkört. Man måste lära sig se vad man ska titta efter, säger han.

Foto: Micke Fransson, Scanpix
Patrik Sandell har ett hett rally framför sig, deltävlingen i Jordanien blir ett kraftprov.

Rally Jordanien är en tuff match, det finns knappast något annat rally i VM-serien där samarbetet mellan förare och kartläsare är så viktigt, förklarar Patrik Sandell.

– Det är ett ökenrally där man byggt vägar för rallyt. Det finns nästan inga referenspunkter som träd eller skog, så man måste ha väldigt bra noter och lita på dem. Samarbetet med kartläsaren är oerhört viktigt för om man hamnar minsta lilla bredvid vägen är det lätt att man slår bort ett hjul, säger han.

Köra efter noter är nyckeln

När förarna kör sträckorna för andra gången är det mer spår, men det gäller att inte låta sig luras utan bara hålla sig till noterna. Sandell gillar förutsättningarna.

– Jag tror att det passar mig. Det påminner lite om att åka skoter på fjället och det gör jag ju ofta. När man kör skoter saknar man också referenser, man måste lära sig vad man ska titta efter för att se hinder under snön, säger han.

2008 körde Sandell och kartläsaren Emil Axelsson JVM i Jordanien, de ledde men på sista dagen körde de på en sten, tappade framhjulet och så var det färdigt. Det misstaget tänker Patrik Sandell inte upprepa.

– Vi slåss om VM-titeln och då måste man vara på pallen i varje deltävling så självklart siktar vi på det, säger han.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally