Svår helg för Ericsson

Nerflyttad tio platser på gridden – har aldrig kört på banan

Noll poäng och tio platser tillbaka i starten.

Ändå är Marcus Ericsson optimistisk inför GP2-loppet i Valencia.

– Jag har ingen press på mig, säger han.

Marcus Ericsson har en tuff helg framför sig. Han flyttas ner tio platser som straff för en incident i tidigare race.
Marcus Ericsson har en tuff helg framför sig. Han flyttas ner tio platser som straff för en incident i tidigare race.

Den svenske GP2-föraren har ännu inga poäng i årets serie, han har haft tekniska problem, lite otur och i Turkiet så straffades han för en kollision.

Det gör att han flyttas tillbaka tio platser i starten av det första racet i Valencia.

– Det är en svår helg, det är jag medveten om och det kommer inte att bli lätt, men jag hoppas på att göra en bra fredag med en bra träning och ett bra kval, säger han till Sportbladet.

Debut på Valenciabanan

– Jag har inte funderat så mycket mer över straffet, domarna dömer och jag får acceptera det. Det kan jag inte göra något åt, men det positiva är att vi ändå inte hade räknat med något bra resultat i Valencia eftersom det är en bana jag inte har kört innan. Det är väl först efter det som det vänder och vi kommer till banor där jag har kört tidigare. Så ska jag flyttas tillbaka i någon start är det väl inte fel att göra det i Valencia.

Loppet i Valencia är säsongens fjärde, förra helgen skulle serien ha kört i Portugal men det loppet ströks. Nu återstår sju tävlingar fram till säsongsavslutningen i Abu Dhabi den 14 november.

Svensken är en av sju förare som inte tagit någon poäng och det har inte hans stallkompis Josef Kral heller.

På rätt väg

– Det positiva är att jag känner att jag är på rätt väg, jag har tagit många steg framåt. I Turkiet kände jag att jag är komfortabel med alla momenten, jag behöver inte koncentrera mig extra på någonting utan allt sitter, den korta tidsträningen, kvalet, starten, in i depå och ut ur depå, säger Marcus.

– När jag känner mig komfortabel i det så kan jag börja slipa på detaljerna.

Många F1-förare är rätt negativa till den stadsbanan. Vad säger du?

– Jag har kört den i simulator och på tv-spel och det är ingen körupplevelse, mycket start och stopp och den känns ganska tråkig. Jag tycker att det är viktigt att känna en rytm att det flyter på, men här verkar det vara flera kurvor i tvåans växel och då är det mest upp på sexan, ner till tvåan, upp på sexan ner till tvåan. Det verkar vara rätt hackigt.

Vad har du för förväntningar?

– Jag går in utan press och även om det blir svårt att ta poäng så kan jag vara avslappnad. Det är ingen omöjlighet att köra upp till plats åtta i det första racet, det såg jag när jag startade 19:e i Turkiet och hade en åttondeplats i mina händer, säger Marcus Ericsson som kör för Super Nova.

– Möjligheten finns, men det blir tufft.

Kvalet körs på Midsommarafton.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN