Bäcklund tog hem Midnattssolsrallyt

avJohanna Mörtberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Favoriterna i rallyt
fick bryta – en efter en

Foto: fotogubben.se
Kenneth Bäcklund tog hem årets Midnattssolsrally.

P-G Andersson, Stig Blomqvist och Björn Waldegård är affischnamn i den svenska rallysporten. Men i Midnattssolsrallyt fick stjärnorna ge sig för Kenneth Bäcklund som snuvade dem alla på segern.

Årets midnattssolsrally blev snabbet en duell mellan P-G Andersson och Kenneth Bäcklund. Båda förarna tävlade med varsin Ford Escort, P-G i en 1600 RS och Bäcklund i en 1800 RS. Bäcklund tog kommandot och under inledningen av rallyt försökte även Björn Waldegård utmana, men en trasig växellåda gjorde att Waldegård försvann ur tätfajten.

Svårt för Blomqvist

Stig Blomqvist som vann i fjol, hade inget lyckat rally i år. Blomqvists Audi Quattro var inte klar när det var dags för den inledande publiksträckan, så Blomqvist fick tidstillägg. Sedan tappade rallylegendaren mer tid sedan han fått tekniska problem och därmed var drömmarna om en ny seger borta. Efter att ha fått problem med turboslangarna fick Blomqvist bryta under fredagen. Björn Waldegård fick också bryta på fredagsmorgonen sedan insprutningen slutat fungera.

P-G rullade

I stället blev det Kenneth Bäcklund som tog hand om slutsegern. Bäcklund hade lett rallyt sedan start, P-G Anderssons attack för att nå täten slutade på den klassiska sträckan Kabelvägen. P-G satsade allt men rullade av vägen och fick bryta och eftersom bilen blivit så illa skadad gick det inte att starta om för Andersson. Att försöka klå Bäcklund på hans hemmasträcka blev lite för svårt även för en toppförare som P-G Andersson.

– Jag pratade med P-G morgonen efter och han erkände att det nog inte var så smart, kommenterade Kenneth Bäcklund i ett pressmeddelande.

Kenneth Bäcklund vann före Staffan Bergdahl och P-O Davidsson.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally