Skyttedrottningen: ”Jag hade väldigt gärna stått i en SM-final”

Foto: Bildbyrån
Ulrika Olsson

avEmil Carlsvärd

SPORTBLADET

Ulrika Olsson har stått för en succésäsong i comebacken i den svenska handbollsligan.

I en stor intervju med Sportbladet pratar vänsternian om lagets väg till framgång, varför hon flyttade hem, tankarna på att lägga av och hur hon hittade tillbaka till glädjen för spelet.

– Jag har gått från att ta väldigt lätt på att spela handboll, till att faktiskt tycka det är roligt att spela igen. Det är lätt att glömma att vi spelar en idrott som vi älskar - det är det som är så fantastiskt, säger hon.

Skuru IK visar just nu storform i SHE. Nackalaget, som tog tre SM-guld i början av 2000-talet – 2001, 2004 och 2005 – vann seriefinalen på alla hjärtans dag mot H65 Höör med 30–27.

Där stod Ulrika Olsson, ligans poängdrottning, för tio av målen.

– Jag tyckte vi hade lite att bevisa efter förlusten på hemmabana. Det var en stabil prestation överlag, framför allt bakåt - trots 27 insläppta. Vi spelade en taktisk handboll som kanske inte är det publikvänligaste, men det gjorde att de inte kom tillbaka i matchen, säger Ulrika Olsson.

Efter segern har Skuru nu elva raka matcher utan förlust. Senaste gången laget förlorade var faktiskt mot just H65 Höör, när lagen möttes i slutet av oktober.

Hur förklarar du framgången?

– Vi har en go känsla i laget och gör jobbet varje match, där vi inte går in och underskattar någon motståndare. Vi har haft några tunga matcher mot Lugi och Kristianstad där vi har räddat poäng i slutet. Sådant är väldigt viktigt och bygger verkligen ett lag, säger hon och fortsätter:

– Det skapar bra lagmoral och det har vi tagit med oss in i andra matcher. Liksom att ”vi kan om vi vill”. Sen tycker jag generellt att många i laget presterar bra.

”Gäller få en bra känsla inför slutspelet”

Även om laget, som ligger tvåa i tabellen två poäng bakom Höör, börjar närma sig förstaplatsen och seriesegern - så är det ingenting man pratar om i truppen.

– Vår målsättning inför säsongen var att sluta topp fyra. Nu siktar vi på att ta andraplatsen, även om vi vet att det är två poäng upp till Höör. Jag ser det dock som smått otroligt att de ska tappa poäng. För oss gäller det att få en bra känsla inför slutspelet, det är viktigare än att komma etta eller tvåa. Det får bli en bonus om vi slutar etta, men just nu känns det inte realistiskt.

Ulrika Olsson anslöt som nyförvärv till Skuru inför den här säsongen, efter att ha spenderat två år i norska Vipers Kristiansand.

Den stora anledningen till att hon flyttade hem? Jobbet.

– Det var framför allt för att satsa på den civila karriären. Jag tyckte om laget och tjejerna i Norge, och kände väl att det var kul att leva handbollslivet, men samtidigt saknade jag familj, vänner och det privata livet. Framför allt saknade jag att kunna tänka på dagarna, säger Olsson och skrattar.

Funderade på att lägga av

Ulrika har en historik i klubben sen tidigare, då hon debuterade för Skuru som 16-åring - för att därefter lämna klubben inför säsongen 2010/2011.

Men vid flytten hem i somras kunde hon lika gärna hamnat någon annanstans.

– Det var mest tillfälligheter att det blev Skuru, jag kunde lika gärna hamnat i Tyresö, till exempel. Att det blev Skuru var för att jag var ute och tittade på en match med min bror ute i Gubbängen, och på den vägen är det. Jag hade egentligen tänkt trappa ner när jag flyttade hem, säger hon.

Det var nog en klok idé att hon fortsatte. Säsongen som pågår har nämligen gått som en raket för Ulrika Olsson. Skyttedrottningen leder hela seriens skytteliga samt assistliga på 122 mål och 78 assist på 17 matcher.

Det ger ett snitt på sju gjorda mål per match.

Trots den enorma framgången har 27-åringen fötterna kvar på jorden.

”Det är roligt att spela igen”

– Statistik i all ära, det jag vill framhålla mest med säsongen är att jag gått från att ta väldigt lätt på att spela handboll – där jag funderade på att lägga av inför säsongen – till att faktiskt tycka det är roligt att spela igen. Det är lätt att glömma att vi spelar en idrott som vi älskar, det är det som är så fantastiskt, säger hon och fortsätter:

– Jag trivs jättebra i klubben, det är kul med handboll - då blir det mer värt i vardagslivet.

Efter succén var det nog många som räknade med vänsternian under VM i Tyskland som spelades i december. Olsson fanns dock inte med i den svenska truppen som förlorade i bronsmatchen, och har heller aldrig tidigare representerat A-landslaget.

Varför låter hon andra svara på.

– Förbundskaptenen (Henrik Signell) får nog svara på det och inte jag. Det har inte varit aktuellt om jag säger så. Jag satsar på arenorna jag spelar på och bidrar där, sen lägger jag det andra åt sidan.

Jobbar som IT-konsult

Utöver livet på handbollsplanen jobbar Ulrika även som it-managementkonsult.

Hur fungerar det att kombinera med handbollen?

– Jag trivs superbra på jobbet, har en jättebra arbetsgivare men det kan bli väldigt stressande, haha. Jag har en heltidstjänst samtidigt som jag mer eller mindre spelar handboll på heltid. Dygnet har ju bara så många timmar, säger hon och skrattar.

– Men det går att få ihop, de (jobbet) får vara förstående om vartannat.

”Vill väldigt gärna stå i SM-final”

Samtalet går tillbaka till handbollen. Match mot tabellfemman Sävehof väntar på onsdagen, därefter slutstrid och kommande slutspel.

Vad är målet med säsongen?

– Jag ser framför mig att vi är i en semifinal. Det ser jag. Allt annat är en besvikelse, men efter det är det väldigt öppet. Bäst av fem kan bli både lätt och svårt. Allt kan hända, det är det som är charmen med slutspel, säger Olsson men avslöjar även:

– Jag hade väldigt gärna stått i en SM-final. Men vi får ta en match i taget, även om det är lagom klyschigt att säga så.

ARTIKELN HANDLAR OM