Opererad i sju timmar efter sin skräckkrasch

SPORTBLADET

Armen avskuren på två ställen

1 av 9

Under sju timmar arbetade läkarna för att rädda Robert Kubicas arm.

Men faran är inte över.

- Det tar minst en vecka innan vi vet om handen överlevt operationen, säger handkirurgen Igor Rossello.

I går morse kraschade F1-föraren Robert Kubica när han körde ett rally i Italien. Vid hög hastighet körde han in i en mur och det tog över en timme att få oss den svårt skadade föraren ur vraket. Bland annat skadades hans högra arm svårt och det kan påverka rörligheten i armen framöver. Läkarna sövde honom under operationen och han kommer att väckas nu under morgonen, skriver Lotus Renault i ett pressmeddelande.

Läget är fortfarande väldigt allvarligt, men stabilt.

- Det var en väldigt viktig, men också mycket svår operation. Den främre delen av Roberts högra arm hade skurits av på två ställen och den hade betydande skador på både ben och senor. Vi har gjort vårt bästa för att återställa den och återskapa alla funktioner, säger Professor Mario Igor Rossello, chef för det handkirurgen på San Paolo Hospital i Savona.

Sju läkare jobbade

Under operationen arbetade sju läkare i två team och de arbetade i sju timmar, det ena teamet var teamet från akuten på sjukhuset i San Paolo (Savona) och det andra från ortopeden på Santa Corona Hospital (Pietra Ligure).

- I slutet av operationen var Roberts hand varm, vilket är ett positivt tecken, men läget är fortfarande allvarligt.

Det kommer att ta minst en vecka innan läkarna vet om de har lyckats rädda armen och återställa nerver och senor, och om det finns en chans att den blir helt återställd. Operationen kommer att vara avgörande för Robert Kubicas framtid, för en F1-förare har handen en viktig betydelse eftersom ratten och alla dess knappar har en central betydelse.

Opassande fundera på ersättare

Enligt Motorsportmagazin kommer det att ta minst tre månader innan det går att börja belasta senorna i handen igen vilket betyder att Lotus Renault nu måste hitta en ersättare eftersom säsongen startar den 13 mars.

- Det är för tidigt och det är inte passande att börja fundera på en ersättare, vi vill avvakta hans tillfrisknande innan vi tittar på det, säger Lotus Renaults teamchef Eric Boullier till Motorsportmagazin.

Han och teamets andre förare Vitalij Petrov reser till Italien för att besöka Robert Kubica i dag.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1