Några tusendelar mellan mirakel och tragedi

Är tusendelarna på rätt sida så pratar vi om mirakel.

Dan Wheldon hade inte det och nu pratar vi i stället om en tragedi – för motorsporten i allmänhet, för hans familj och vänner i synnerhet.

Så små är marginalerna när hastigheterna inte sällan överskrider 350 kilometer i timmen.

Det är svårt att sätta saker i sitt rätta sammanhang ibland, enklare att plocka fram pekpinnar och ifrågasätta det klipska i att sätta sig i en bil på en ovalbana och pressa mätaren upp mot 400-strecket.

Hoppas på tur eller högre makter

Men det är just den höga farten och den höga intensiteten som får över 140 000 åskådare att bänka sig på Las Vegas Motor Speedway i USA.

Och det är den enorma hastigheten och de krävande förutsättningarna – full koncentration i 200 varv – som får förarna att älska utmaningen.

Som Kenny Bräck säger, faran är en del av sporten och det kan man ju tycka vad man vill om, men när något går fel i den hastigheten så räcker det inte med reptilsnabba reflexer för att undvika en katastrof.

Då gäller det att hoppas på turen eller be till högre makter, om man nu tror att det hjälper.

Och Bräck vet en hel om det där. Han satte hastighetsrekord på en annan ovalbana, Texas Motor Speedway, i ett kval i en Champ Car-bil 2001 då han höll en snitthastighet av 376 kilometer i timmen.

Ett stort namn i IndyCar

Och när Bräck kraschade på samma bana 2003 höll han en hastighet av över 350 kilometer i timmen och utsattes enligt hans egen hemsida för 214 G när bilen roterade efter att ha flugit upp i skyddsbarriären, den högsta G-kraft som uppmätts inom racing och en som borde varit direkt dödlig.

Men Bräck hade en makalös tur som överlevde och efteråt snackade vi om ett stort mirakel – Dan Wheldon hade det inte och nu står vi framför en stor tragedi.

Engelsmannen var ett stort namn inom IndyCar. Han vann mästerskapet 2005 och vann storloppet Indianapolis 500 två gånger, 2005 och så sent som i år.

En klen tröst för familjen

Men 33 år gammal dog han när han gjorde det han älskade.

Jag vet inte, men det känns som en klen tröst för en fru som förlorat sin man och två små söner som förlorat sin far.

Och allt på grund av några tusendelar som balanserade fel.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN