Kroppen som alla pratar om

avPetra Thorén

Smala Therese Johaugs skapar stor debatt i Norge

Therese Johaugs succé i backen i Alpe Cermis i Tour de ski i söndags skapar en stark debatt i Norge.

Näringsexperten Jorunn Sundgot-Borgen fruktar bantningshysteri.

– Klart att unga kan inspireras av förebilder, som i alla idrotter, säger svenska längdåkaren Anna Haag.

Foto: GETTY IMAGES
Therese Johaug imponerade storti backen i Alpe Cermis. Men nu har en debatt om norskans tunna kropp startat i hemlandet.

Många imponerades av Therese Johaugs lätta klättring i söndags. Hon var snabbast av tjejerna, två minuter före totalvinnaren Justyna Kowalczyk. Norskans tid vara bara 50 sekunder sämre än den Marcus Hellner körde på.

Therese Johaug är mycket slank, något som gynnade henne i klättringen. Så här sa hon själv till Sportbladet efter loppet:

– När man är liten och lätt är det en fördel när man åker uppför som i dag, men man straffas för det i sprint.

”En stor utmaning”

Men nu skapar Johaugs succé en stor debatt i Norge. Näringsexperten Jorunn Sundgot-Borgen vid Norges idrottshögskola slår larm om att det kan medföra problem.

– Detta kan bli en stor utmaning för lokala tränare som inte disponerar samma stötteapparat som skidförbundets landslag när det gäller näring och viktreglering, säger hon till norska Dagbladet.

Och i dagens upplaga av Verdens Gang, VG, säger norska skidlandslagets läkare Hans Petter Stokke att han ser en risk.

– Jag ser att signaleffekten av att väldigt tunna åkare lyckas är en fara, säger Stokke.

Både Stokke och Egil Kristiansen, förbundskapten för de norska damerna, uppger för tidningen att det är ett problem för de norska damåkarna att få i sig tillräckligt med mat i förhållande till den träning de bedriver, men att varken Therese Johaug eller någon annan av de norska åkarna har ätstörningsproblem.

Diettrend

Den svenska åkaren Anna Haag har tidigare tagit upp diettrenden inom skidåkning på sin blogg.

– Therese har en fantastisk syreupptagningsförmåga, det är inte bara att hon är tunn som gör att hon är bra förstås. Att banta sig till segrar är inget framgångsrecept, säger Anna Haag.

Rikard Grip, förbundskapten för de svenska damerna:

– Det är tråkigt om man hamnar i en trend där man tror att enda vägen till framgång är att vara extremt slank eller mager. Andra har visat att det går att leverera bra resultat, säger Rikard Grip och pekar på åkare som Justyna Kowalczyk, Charlotte Kalla och Marit Björgen.

ARTIKELN HANDLAR OM