Wegerup: Experterna om italienska fiaskot

SPORTBLADET

Dov’è la vittoria?

Var är segern?

En fråga som nu hänger över Italien som ett nattsvart moln.

Efter att även Inter förlorat riskerar samtliga italienska lag att snart få säga ”Arrivederci Champions League”.

Förlust på hemmaplan för Milan, Roma och Inter i de inledande åttondelsfinalerna, de där matcherna som skulle vinnas.

Då är det naturligt att nynna i moll på strofen från den italienska nationalsången, att fråga sig var segern är någonstans och varför samtliga tre italienska lag nu riskerar att åka ur Champions Leauge.

Man kan ju göra det lätt för sig, som läsaren Torbjörn, bosatt i Tyskland, som alltid de senaste åren mejlat mig i sprudlande skadeglädje så fort italienarna åkt på torsk. Sent i går kväll kom mycket riktigt ännu ett mejl på ”hurra, spaggarna får vad de förtjänar”-temat.

Ni har alla också hört snacket bland experttyckarna de senaste åren: italiensk fotboll är för långsam, man släpar efter, mittfältsspelet i många italienska lag är för lågprioriterat, serie A håller för låg klass...

Samtidigt ska man ju minnas att Inter vann Champions Leauge i fjol och Milan år 2007.

Men även om jag ibland tenderar att se allt med ”Made in Italy”-stämpel genom rosenskimrande glasögon är jag inte så blind att jag inte ser bristerna.

Förra veckan satt jag på San Siro och såg Milan – och Zlatan – underprestera mot Tottenham. Kvällen därpå var jag på plats på Olympiastadion i Rom och såg Roma rasa samman mot Shakhtar Donesk.

I går kväll såg jag, i reprisen på fjolårets final, Inter domineras av Bayern München.

Fortfarande återstår returerna, det är sant, och även om Romas chanser är minimala så kan förstås både Inter och Milan ännu ta sig vidare.

Grundproblemet kvarstår

Men det strukturella grundproblemet kvarstår likväl och ska och bör diskuteras.

Så jag började direkt. Mycket intressantare än att lyssna på svenska tyckare är ju att höra de mest insatta säga sitt. Så sent i går kväll tog jag ett snack med tre tunga italienska fotbollsexperter. Samtliga erkänner, utan omsvep, den italienska fotbollens problem.

Nando Sanvito, en av Mediasets främsta profiler, sa vid midnatt till mig:

”Förklaringen är enkel: vi är just nu inte i nivå med de bästa lagen i Europa. Inter är det lag som är närmast men man har tappat kraft i och med klubb-VM och sen har tränar-turbulensen stört laget.

Milan leder ligan för att Inter haft problem. Men i Champions-spelet märks Milans brister. Man kan ha lovat stackars Ibrahimovic en massa men den här säsongen är målet bara ligaseger. Titta bara på Milans värvningar i januari: ingen av de tunga värvningarna får spela i Champions och vad säger det oss? Jo, att Milan inte satsar fullt i Europa nu.

Det saknas svar

Och Roma är inte alls på nivå”.

Även Gazzetta dello Sports Mirko Graziano, som i många år följt Inter på nära håll, ifrågasätter delvis den fotboll som är hans liv, jobb och vardag:

”Överlag så har de italienska lagens fysträning hamnat i bakvattnet. Vi springer för lite och kör för mycket styrketräning. Men sen ska man också minnas att Roma genomgår en krisperiod och att både Milan och Inter nu haft otur i sina matcher. Inget av lagen förtjänade att förlora enligt mig”.

Också Pierluigi Pardo, programledare för Premium Fotball Club i italiensk tv, pratar om otur – men är samtidigt kritisk till den italienska fotbollen:

”Vi har oflyt i alla de här tre senaste matcherna. Roma har haft interna problem. Milan förlorar bollen på en kontring... Men vår fotboll är i kris. Vi är för långt efter fysiskt mot resten av Europa. Titta även på Europa League-spelet, inte bara Champions Leauge. Vi vinner ingenting knappt ens mot de mindre europeiska lagen. Vi har fortfarande hjälp av vår höga ranking i kvalen, annars skulle det vara ännu värre”.

Tre röster som väl speglar åsikterna i Italien. Svårigheten är bara den gamla vanliga i bella Italia: många tycker lika, man kan se ett problem och erkänna det. Men på frågan vad man ska göra åt det – där saknas svaren.

Svar som alla dock måste börja leta efter, för den italienska fotbollens skull.

Latinska axelryckningar har sin charm – men de vinner inga Champions League-finaler.

ARTIKELN HANDLAR OM