Trängde Kalla – anmäls inte

1 av 8
SPORTBLADET

Charlotte Kalla vill ha revansch efter VM-premiären i sprint, då hon missade finalen efter en närkamp på upploppet.

Landslagsledningen övervägde att lämna in en protest efter vad som hände i semifinalen.

Det kokade om Charlotte Kalla efter torsdagens VM-sprint. I ett sista försök att nå finalen hamnade hon i ett trängt läge med fransyskan Laure Barthelemy och kunde inte åka för fullt.

– Jag kommer att ha stor revanschlusta i morgon, försäkrar Kalla inför sin nästa uppgift i skid-VM, lördagens skiathlon över 7,5+7,5 kilometer.

– Jag vill visa att jag kan spurta bättre än så där.

Barthelemy låg före Kalla in på upploppet i VM-sprintsemin, men i det svenska landslagslägret ansåg man ändå att svenskan blev ojuste trängd. Damkaptenen Rikard Grip var direkt efter semifinalen inne hos tävlingsjuryn.

– Jag ville att de skulle ge Charlotte en sjundeplats i finalen, men de höll inte med mig, säger han.

Formella protester kan inte lämnas in under tävling. Men i efterhand funderade Sverige på att lämna in en protest. Det ska ske inom 72 timmar.

Så blev dock inte fallet.

– Skadan är ju skedd för Kalla, men vi anser att hon blev trängd och övervägde protest för att markera och för att det här inte ska ske i framtiden, säger Grip.

– Vi tycker ändå att vi har fått fram vårt budskap. Det är inte fair play att byta spår framför en annan åkare.

Kalla kommer att få leva med placeringen åtta i VM-sprinten och har mycket annat att fokusera på under VM. Närmast skiathlon. I världscupen körs inte längre skiathlon över 15 kilometer, utan 10, men Kalla visade med sitt SM-guld i januari, då det var 15 kilometer som gällde, att hon har blivit starkare i disciplinen med skidbyte.

Och det har att göra med att hon blivit starkare som klassisk åkare och därmed inte tappar så mycket mark till fristilsdelen.

– Jag har bra såna tävlingar med mig i ryggen, det är bara att försöka att komma in i det flytet, då tror jag att det kommer att gå bra, säger hon.

Peter Wikström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM