Finländarna började att supa – då de spelade om 8 miljoner kronor

SPORTBLADET

”Försökte bara ha lite roligt...”

Foto: Ilari Sahamies hade drinkar på bordet under upplösningen...

Det såg ut som att det skulle bli finsk seger.

Men efter en middagspaus – med hattar och en del dricka – förändrade allt.

Istället blev det vitrysk seger.

– Vi försökte bara ha lite roligt, säger trean Joni Jouhkamainen.

Foto: ...precis som Joni Jouhkimainen.

Säsongens första European Poker Tour-vecka, som avgjordes i Barcelona, såg länge ut att vara Finlands helt och hållet.
Först ledde Aku Joentausta huvudturneringen. Sedan tog Ilari ”Ziigmund” Sahamies – som slutade fyra i super high roller-turneringen och vann nästan 3 miljoner kronor – över förstaplatsen och behöll den länge.
Mot slutet dök dock en doldis upp: 20-årige Joni Jouhkamainen. Inför den sista middagspausen, då tre spelare återstod, hade Jouhkamainen hela 75 procent av markerna i sin ägo.

Köpte hattar

Men då förändrades allt. Jouhkamainen och Sahamies spenderade pausen med att dricka och köpa paljetthattar till sig själva och alla finländare i Katalonien, skriver Pokerstarsblog.
Efter pausen förlorade Jouhkamainen, som bytte hatt ett otal gånger, tidigt en stor pott mot Sahamies, som han aldrig återhämtade sig från. En stund senare åkte han också ut, som trea. Han ville dock inte skylla förlusten på alkoholen.

– Vi försökte har roligt med Ilari, men den här vitryske killen som vann tog det mycket mer seriöst. Men jag tror inte att drickandet förändrade för mycket, säger han till Pokerstarsblog, och fortsätter:
– Vi försökte bara ha lite roligt. Det är inte så allvarligt. Det handlade om 1 miljon dollar, men vi ville bara ha lite kul.

Kort heads up

Heads up-spelet blev ganska kortvarigt. Sahamies, som har varit inblandad i ett antal alkoholskandaler (se länkar under artikeln) tidigare, försökte bluffa hem en pott med fem-nio. Mikalai Pobal hade pocketess och fick sedan ett tredje på floppen – och segern var klar.
– Jag kan inte förstå att det har hänt mig. Jag är riktigt exalterad över det. Det är en dröm för mig som har blivit sann, säger han, och berättar att han blev lite irriterad över de finska spelarnas beteende.
– Vi spelar en huvudturneringen i en EPT-tävling, och de håller på och fjantar runt... Men det var bra för mig, det gav mig ny motivation. Det var som en liten sportilska.
För segern fick Pobal 1 007 550 euro, motsvarande över 8,3 miljoner kronor. Tvåan Sahamies fick drygt 5,2 miljoner.

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker