Han leder ligans farligaste offense

SPORTBLADET

CJ BJÖRK: Steelers har exploderat

Skandalspelaren och Steelersikonen Ben Roethlisberger leder ligans farligaste anfall.

Och i kväll klämtar klockan för ett av ligans mest infekterade möten när Big Bens Pittsburgh kolliderar med rivalen Cincinnati Bengals.

Carl-Johan Björk f.d. linebacker i amerikansk fotboll & nu TV10:s NFL-expert.

Räkna med en aggressiv och hätsk stämning både på planen och läktaren. Det kommer att bli högljutt och gruffigt. Och väldigt fysiskt.

Det här är två lag som känner varandra otroligt väl, inte minst huvudtränarna och Mike Tomlin och Marvin Lewis som varit i Steelers respektive Bengals under flera år. De har ömsesidig respekt för varandra. Men det är framför allt mycket prestige på spel.

De kan varandras drag utan och innan. Så risken är att de hamnar i fällan och krånglar till det, överanalyserar.

Personligen tror jag inte att den bästa taktiken kommer att avgöra, utan vilka som är bäst förberedda på kamp. Det kommer helt enkelt att handla om vilka som är beredda att spela tuffast, tackla hårdast och springa en extra yard.

Kantad av svarta rubriker

Och när det kommer till hårt spel är 196 centimeter långe och 110 kilo tunge Big Ben Roethlisberger väl rustad.

Många är de linebackers som försökt tackla honom ur balans, men istället sett ut som små klängande koalor samtidigt Big Ben levererat sina passningar.

Den nu 33-årige quarterbacken har tagit en del hårda smällar i karriären, både på och utanför planen.

Sommaren 2006, som regerande Super Bowl-mästare, var han inblandad i en svår mc-olycka. Big Ben körde utan körkort och hjälm och kolliderade med en bil. Läget var först kritiskt, men tack vare ett snabbt ingripande av sjukvården kunde han så småningom repa sig från de svåra skadorna.

Och 2009 ledde han återigen Steelers till en Super Bowl-triumf.

Men hans karriär har även kantats av en del svarta rubriker efter anklagelser om sexuella övergrepp. Men för tillfället handlar skriverierna mest om det sportsliga, och Steelers offense. Detta trots en allvarlig knäskada på running backen Le´Veon Bell som tvingades kasta in handduken för säsongen i vecka åtta. Men veteranen DeAngelo Williams har vikarierat föredömligt.

Men framför allt är det djupa hotet från wide receivern Antonio Brown som lyfter Steelers. Big Ben och Brown har en alldeles särskild kemi, vilket kanske framför allt märktes när Roethlisberger saknades på grund av skada tidigare på säsongen. Varken Michael Vick eller Landry Jones hade arm eller blick för att få ut det mesta av Browns kvaliteter. Men sedan Big Ben återvände till laget vecka 8 har Steelers fullkomligen exploderat.

Och i kväll är det Bengals som ska försöka lägga krokben för Steelers i jakten på ett wild card till slutspelet. Och på förhand ser det ut som att Bengals och quarterbacken Andy Dalton ska kunna vinna. De har imponerat stort och har aldrig varit 10-2 tidigare.

Men det är ett divisionsmöte. Ett typiskt derby med mycket känslor. Starka känslor.

■ ■ ■

Vad har hänt med New England Patriots?

Efter tio segrar i följd har Tom Brady och hans lag två förluster i följd, den senaste mot Philadelphia Eagles som tilläts göra 35 poäng. Vilket är helt sanslöst.

Plötsligt ser Super Bowl-favoriterna mänskliga ut.

Nu har Patriots haft skador på Rob Gronkowski och Julian Edelman vilket självklart bidragit till att de blivit mer lättscoutade. Men "Gronk" är tillbaka redan i kväll, och Edelman lagom till slutspelet. Men oavsett så ser det inte bra ut med två raka förluster.

Och nu möter de ett Houston Texans som är på väg upp. Det är sannerligen ingen lätt match att vända trenden i. Houston i dag är ett helt annat lag än för några veckor sedan.

CJ Björk

ARTIKELN HANDLAR OM

NFL