”Det som kom fram i rättssalen är inte sant”

Publicerad:

SPORTBLADET

Reevas föräldrar vänder – anklagar Pistorius

Föräldrarna Steenkamp under onsdagsmorgonen hos ITV.
Föräldrarna Steenkamp under onsdagsmorgonen hos ITV.

Föräldrarna till Reeva Steenkamp talar ut för första gången sedan fjolårets dom mot Oscar Pistorius.

I en känslofylld intervju med Channel Seven hävdar de att sprintstjärnan medvetet dödat deras dotter.

Det var i oktober i fjol som Oscar Pistorius fälldes för Culpable Homicide, något som under svensk lag närmast kan jämföras med vållande till annans död, efter dödsskjutningen av flickvännen Reeva Steenkamp.

Den sydafrikanske sprintstjärnan dömdes till fem års fängelse, med möjlighet att vara ute inom tio månader, alltså i augusti.

I juni i år beslutade Sydafrikas högsta domstol att det exakta datumet blir den 21 augusti, alltså i fredags.

Talar ut

Det beslutet upphävdes dock av Sydafrikas justitieminister Michael Masutha i förra veckan. Masutha sade i ett uttalande i förrgår att beslutet från i juni, då Pistorius fick klartecken att sitta av resten av sitt fängelsestraff i husarrest, var förhastat och att det saknade juridisk grund.

Masutha har i stället gett frigivningspanelen fyra månader på sig att besluta kring huruvida Pistorius ska beviljas husarrest.

Nu väljer Reevas mor och far att tala ut – för första gången sedan fjolårets dom – i en intervju med australiska Channel Seven.

”Varför?”

I intervjun menar de att Pistorius medvetet dödat deras dotter.

– Det som kom fram i rättssalen är inte sanningen. Vi vet att det som sades där inte stämmer. Han blev arg, hon gick till badrummet och låste in sig. Sen plockade han fram sin pistol och började skjuta, säger Barry Steenkamp enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Han dödade henne. Han erkänner att han dödade henne. Hon dog efter att han försäkrat sig om att hon dött. Varför lät han inte henne bara gå? fyller June Steenkamp i.

Föräldrarnas uttalanden är väldigt annorlunda från det som sades innan det att domen föll i fjol. Då betonade de att Pistorius var förlåten, och att domstolen skulle komma fram till exakt vad som hänt.

Publicerad: