Ödesmötet mellan svenskarna: ”Alltid i skuggan av mig”

avStefan Alfelt

SPORTBLADET

MALMÖ.  För några år sen rankades Adrian ”Gäddan” Granat ihop med Anthony Joshua som en av världens fem mest lovande tungviktsboxare.

Joshua är nu världens tungviktskung medan Gäddan förbereder sig inför en ödesmatch mot Otto Wallin om vem som är Sveriges framtidshopp i den tuffa branschen. En fajt som snackats upp med tuffa sågningar.

– Snacket spelar ingen roll längre. Nu handlar det om att vinna, säger Adrian.

Han gick fram som en ångvält i ringen. Vann 14 raka segrar, 13 av dem på knockout, och skulle i sin 15:e match ta ett rejält kliv mot de riktigt stora matcherna med ännu en seger. På hemmaplan i Malmö mot meriterade Alexander Dimitrenko.

Det blev knockoutförlust för ”Gäddan” i första ronden.

– Jag tror nu att det blev något positivt för mig. Att jag lärt av mina misstag. På många sätt är det skönt att ha förlorat och ha tagit sig ur det och kommit tillbaka stärkt.

Vad gjorde du för misstag i den matchen?

– Allt. Det var mycket som inte stämde. Allt jag förberett mig på gjorde jag annorlunda. Just inför den matchen hade jag lite falsk självsäkerhet. Första gången det hänt. Det kändes inte bra. Jag tänkte annorlunda och gjorde tvärtemot det jag hade förberett mig för.

Foto: STEFAN ALFELT
Adrian ”Gäddan” Granat.

Risk – och möjlighet

Att ta matchen mot obesegrade Otto Wallin på dennes hemmaplan i Sundsvall på lördag är både en risk och en möjlighet. Risken är att en ny förlust blir svår att hantera psykiskt medan en seger innebär att ”Gäddan” lurar i vassen igen. En ensam förlust är inte någon stor sak i dagens matchlistor.

– Folk glömmer bort att det inte bara var jag som snackade innan jag förlorade. Jag var självsäker, javisst, men det var ändå många som trodde att jag skulle gå långt. Det var inget påhittat av mig.

– Innan jag förlorade var Otto alltid i skuggan av mig. Att han fått mer uppmärksamhet nu beror inte på att han gjort något bra utan för att jag gjorde något dåligt. Om jag gör min bästa match och Otto gör sin bästa match tror jag att jag vinner. Därför att jag är bättre än han, säger Granat.

”Gäddan” har vunnit en comebackmatch efter Dimitrenkofloppen. Mot en usel motståndare i en match med ett märkligt slut dessutom. En match som sa lika lite som Otto Wallins senaste fajt om hur bra de svenska tungviktshoppen är.

 – Ingen av Ottos matcher har sagt något om han är bra eller dålig. Inget om ifall han slår hårt eller inte. Jag har ändå mött boxare som varit namn. Tuffa boxare. Att bara möta slagpåsar säger inte så mycket, men Otto ska inte underskattas.

Foto: STEFAN ALFELT

Tufft efter förlusten

”Gäddan” har haft ett tufft år efter sin förlust. Samarbetet med förre världsmästaren Armand Krajnc som tränare sprack. Lösningen blev att ”Gäddan” slog en signal till Vladimir Klytjkos tränare Jonathon Banks som Adrian fick kontakt med när han sparrade mot dåvarande världsmästaren Klytjko.

Granat åkte först över till Detroit där Banks bor och sen fortsatte de två träningen i Hamburg.

– Det var coolt att få vara en del av boxningskulturen där över. Jag kom bra överens med Banks och har lärt mig väldigt mycket av honom. Har sparrat 200 ronder på fem veckor.

200 ronder?

– Jag har behövt det. Det blev inte så mycket träning inför comebacken och innan dess var det ett långt uppehåll. Jag ser annorlunda på träningen nu. Innan var det krig de sista tre veckorna på sparringen. Nu rör jag mig mer, tar färre slag och då blir det mindre jobbigt.

Foto: BILDBYRÅN
Otto Wallin.

”Kul för svensk boxning”

Boxare blir ofta väldigt tajt knutna till sina tränare.

– Så är det så klart. Jag har haft min tränare i tio veckor. Otto har haft sin i fem år. När jag vinner visar jag hur mycket bättre boxare jag är än han. Jag är en bättre version av mig själv i dag. Det gäller att förbättra snarare än att ändra.

Samtidigt som tungviktsfajten blir den största matchen i Sverige mellan två svenskar på väldigt många år känns det lite onödigt att två stora talanger möts tidigt i sina karriärer.

– Jag tycker att den kommer i en bra tid. Det är dags och kul för svensk boxning med en så stor match. Det är det som boxning handlar om. En tar allt. Finns ingen risk finns ingen reward (belöning).

– Just nu tänker jag inte på att förlora. Det ska bli skoj. Viktigt att inte glömma att man ska ha roligt, säger Adrian ”Gäddan” Granat.

På lördag kväll vet vi vem av han och Wallin som haft mest roligt.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM

Boxning