Förbannelsen bröts

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Sebastian Vettel vann Tysklands GP för första gången någonsin

Vettel vann på hemmaplan
Foto: GETTY IMAGES
Vettel vann på hemmaplan

Sebastian Vettel har brutit förbannelsen.

Han vann Tysklands GP för första gången.

– Det var ett riktigt tufft lopp, sa Vettel efter målgång

Tysklands GP på Nürburgring utvecklades till en gastkramande kamp. Sebastian Vettel, Red Bull tog ledningen sedan han kört om Mercedes Lewis Hamilton i starten och det verkade som om han hade kontroll över Tysklands GP.

Men bakifrån kom Kimi Räikkönen, Lotus, som hade en annan strategi och de avslutande varven jagade han tysken hack i häl. Finländaren klarade inte av att ta sig så nära att han fick använda DRS på det näst sista varvet och i inledningen av det avslutande varvet gjorde han ett litet misstag och tappade lite, men väldigt avgörande, tid.

– Äntligen har det hänt.  Så som jag har kämpat, detta är helt otroligt, säger Sebastian Vettel när han står på prispallen och tar emot hemmafansens jubel efter loppet.

Första segern i Tyskland

Detta var första gången någonsin som han vann sitt hemmalopp, Tysklands GP och det var även första gången någonsin som han vann i ett F1-lopp i juli månad.

Förbannelsen är bruten.

– Jag är otroligt glad över att vinna det här loppet. Kimi pressade mig väldigt hårt, han försökte köra på en annan strategi och det var väldigt nära att han lyckades med det. Jag fick trycka på varje varv, det fanns ingen tid att hämta andan, inte mer än bakom säkerhetsbilen då. Han tvingade mig att ge allt ända in i mål, säger Sebastian Vettel som utökade sin VM-ledning.

– Samtidigt var det otroligt roligt, jag kunde se hur Kimi kom allt närmare och ett par varv till så hade jag inte klarat av att stå emot Det var tur att loppet tog slut efter 60 varvinte efter 61 eller 62.

Jämnt i VM-tabellen

Kimi Räikkönen, Lotus, var tvåa i mål.

– Vi ville ju vinna, men vi hade inte riktigt den farten. Kanske hade jag klarat det om loppet pågått något varv till eller två, säger VM-trean.

– Samtidigt är det bra poäng till stallet och även om det inte är prefekt så är det helt okej.

Hans Lotuskollega Romain Grosjean  var trea i mål och Fernando Alonso, Ferrari, fyra.

De tre senaste årens mästare, Sebastian Vettel har fortfarande greppet om VM, men mellan tvåan Alonso och trean Räikkönen skiljer det nu bara fem poäng.

Nästa deltävling avgörs i Ungern den sista helgen i juli.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN