Björgen till sjukhus med hjärtproblem

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: SCANPIX

SPORTBLADET

Norska skidstjärnan Marit Björgen lades natten mot söndag in på sjukhus efter att ha drabbats av oregelbunden hjärtrytm.

32-åringen missar nu Tour de Ski.

– Hon har fått rådet att inte tävla i Tour de Ski, säger landslagsläkaren Dag Lunder till VG.

Marit Björgen lades natten mot söndag in på St Olavs sjukhus i Trondheim efter att ha drabbats av oregelbunden hjärtrytm.

– Det fungerade inte när hon skulle ta ett intervalldrag och pulsen var onormalt hög. Sedan försökte hon igen och då fungerade det fint. Hon konsulterade vidare med läkare i Trondheim och har blivit undersökt på sjukhus i natt och i dag, säger landslagsläkaren Dag Lunder till VG.

Missar Tour de Ski

Enligt Dag Lunder återgick Björgens puls till det normala efter passet.

– Pulsen var högre än normalt. Efter det normaliserades den och vi vill utreda vad det berodde på. Vi har ännu inte hittat något fel men jag räknar med att hon blir utskriven under söndagen, säger Lunder till NTB.

Norska landslagets tränare Egil Kristiansen bekräftar för TV2 att Marit Björgen kommer att stryka sig från Tour de Ski.

– Så länge det finns minsta osäkerhet vill vi inte ta några risker.

”Hon är optimistisk”

Björgen själv är besviken över att missa Touren.

– Jag pratade med henne i går och hon är optimistisk men det känns tungt för henne nu när hon fått beskedet att Touren kanske inte blir aktuell. Det är klart att det här inte var vad hon ville, säger Lunder.

– Hon har fått rådet att inte tävla i Tour de Ski.

Läkaren beskriver samtidigt åkomman som mindre allvarlig.

– Det här är något man kan leva med, det är obehagligt när det uppstår men det är inte farligt i sig. Nu vet vi fortfarande inte vilken typ hon har, det är problemet, men hon har fått besked att hon kan träna som vanligt. Jag antar att det här är ofarligt. Det kan vara så att det bara var den här gången det uppstod.

Björgen lade de fem raka världscupsegrarna hon tog i början av säsongen till sina nu totalt 57 stycken och var en av storfavoriterna inför Tour de Ski som inleds den 29 december.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN