Förbundet: ”Vi har inte tänkt tanken på Afrika”

Bandyförbundets Lars Wennerholm.
Bandyförbundets Lars Wennerholm.

Förvånad över att Somalia satsar mot bandy-VM i Irkutsk 2014?

Du är långt ifrån ensam.

– Vi har inte tänkt tanken på Afrika, säger Lars Wennerholm, ordförande i Internationella bandyförbundets utvecklingskommitté.

I slutet av veckan träffas medlemmarna i FIB:s utvecklingskommitté i Stockholm.

Under måndagen fick de ytterligare ett samtalsämne.

Somalier bosatta i Borlänge ska bilda ett landslag och hoppas kunna göra VM-debut redan kommande säsong, då mästerskapet avgörs i ryska Irkutsk. Bandyprofilen Per Fosshaug, som är uppvuxen i Borlänge, ska fungera som förbundskapten.

Lars Wennerholm läste nyheten på Sportbladet.

– Ja, det var första gången jag såg det. Vad jag förstår är det ett klubb- och Borlänge-initiativ. Det är ingen fråga som har varit på vår agenda, säger han.

Välkomnar projektet

Internationella bandyförbundet jobbar för att bandyfamiljen ska växa och fokuserar i dagsläget på Baltikum och Östeuropa (Estland, Lettland, Litauen, Ukraina och Vitryssland), Centraleuropa (Schweiz och Tyskland) och Asien (Mongoliet, Japan, Kina och Sydkorea).

Ingen har haft en tanke på att nästa VM-nation kan komma från Afrika, om så via Borlänge.

Lars Wennerholm välkomnar projektet.

– Det är skojigt att man gör något för de somalier som finns i Borlänge, säger han.

För att få delta i VM krävs att Somalia bildar ett nationsförbund och accepterar Internationella bandyförbundets stadgar. Landets olympiska kommitté har redan sanktionerat bildandet av ett bandyförbund.

Det finns inget krav på att verksamheten ska bedrivas i respektive land. Att utan hallar spela bandy i Somalia, där temperaturen sällan understiger 20 grader, är förstås en omöjlighet.

– Teoretiskt och praktiskt kan de bli medlemmar och spela. Inom FIB har det funnits pappersländer som Italien och Argentina, men ska man vara med ska man spela, säger Lars Wennerholm.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN