Nytt dödsfall skakar Dakarrallyt

Peterhansel och Pain har greppet efter halva tävlingen

Stephane Peterhansel.
Stephane Peterhansel.

Stephane Peterhansel är på väg mot sin elfte seger i Dakar.

Men dagens tävlingar överskuggades av ännu ett dödsoffer.

Nu har 62 deltagare mist livet.

I dag flyttade sig Dakarrallyt över Anderna och in i Argentina. På  den över 40 mil långa transportsträckan på väg till starten av den sjunde etappen omkom Thomas Bourgin sedan hans mc krockat med en polisbil som var på väg i motsatt körriktning. Läkarteamet var snabbt på plats, men kunde inte rädda 25-åringens liv.

Fransmannen Bourgin var en erfaren enduroförare som kört rally tidigare, men detta var hans första Dakarrallyt och han åg på 68:e plats i sammandraget.

Detta var det tredje dödsfallet på en vecka, i onsdags krockade en servicebil med en taxi och två personer omkom. Totalt har nu 62 deltagare omkommit.

Problem för mästaren

Snabbast under den sjunde etappen so kördes på 3500 meters höjd var annars amerikanen Kurt  Caselli, som ersätter den skadade KTM-stjärnan Marc Coma. Han  behövde en timme, 51 minuter och 31 sekunder för att ta sig i mål på den 220 km långa specialsträckan. Gårdagens segrare Francisco Lopez  var en minut och 23 sekunder långsammare och Oliver Pain, som leder totalt sett, var trea.

Tungt var det däremot för den fyrfaldige segraren Cyril Despres som inte kunde använda sig av den femte växeln och tappade 13 minuter på segraren.

– I och med att Cyril hade problem så tappade han till täten och självklart är det så att jag tjänar på det, så är motorsporten, säger Oliver Pain.

– Samtidigt vet jag att han absolut kan ta in den tiden som har han förlorat och det som hände honom kan hända mig. Därför kommer jag inte att ta ut någonting i förskott utan jag fortsätter på samma sätt som tidigare och jag kommer inte att ta några onödiga risker.

Thomas Berglund var 47:a på etappen, men tog ytterligare en placering totalt och ligger nu på 53:e plats.

Peterhansel utökade ledningen

I bilklassen utökade Stephane Peterhansel sitt avstånd till Nasser Al Attiyah, som var snabbast i går och startade först. Den tiofaldige Dakarsegraren Peterhansel (X-Raid) vann etappen före  Guerlain Chicherit (SMG-Buggy) och Robby Gordon (Hummer). Al-Attiyah, OS-medaljör i skytte, tappade nästan två minuter under den sjunde etappen och efter halva tävlingen är han nu lite mer än tre minuter efter Peterhansel.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.