Från deltidsjobb – till dollarmiljonär

SPORTBLADET

Benny Chen vann rekordturneringen som skapat hysteri i Las Vegas

Foto: Benny Chen med WSOP-armbandet som representerar hans första turneringsseger – någonsin.

När dagen började försörjde sig Benny Chen genom jobb på sin brors restaurang och spelade poker som en ren hobby.

Men under onsdagsmorgonen svensk tid vann 32-åringen från kanadensiska Prince Edward Island rekordturneringen WSOP "Millionaire Maker" och kan plötsligt kalla sig dollarmiljonär – precis som namnet utlovat.

– Jag får se var det här tar mig, säger han.

WSOP "Millionaire Maker" har bokstavligt talat skapat hysteri i Las Vegas den senaste veckan.

Turneringen, med i sammanhanget mycket blygsamma 1 500 dollar eller knappt 10 000 kronor i inköp, lovade minst en miljon dollar till vinnaren och arrangörerna hoppades att på så sätt locka ett rekordstort startfält till spel.

Och det lyckades, med besked.

Första turneringssegern

6 343 spelare dök upp för att spela någon av lördagens två startdagar vilket skapade fullständigt kaos på WSOP-casinot Rio – inte så konstigt eftersom deltagarsiffran är den största någonsin i WSOP-sammanhang för en turnering där hela fältet startat under samma dag.

I natt återstod dock bara tio.

Benny Chen inledde visserligen finalbordet i ledning, men tappade och återtog densamma flera gånger under det svängiga finalbordet.

När allt avgjordes i morse svensk tid stod han ändå där som segrare.

Och för Chen, som visserligen dokumenterats för pokervinster på dryga två miljoner genom åren, var det faktiskt hans första turneringsseger i karriären och prischecken på 1 199 104 dollar eller nästan åtta miljoner kronor är mer än vad han någonsin kunnat drömma om.

– Jag har gått långt i en massa turneringar men jag brukar förlora de loppen och hamna i knepiga situationer. Den här gången gick allt min väg, säger han till Bluff Magazine.

"Det här gör det enklare"

Och nu har Benny Chen, som hittills försörjt sig genom att jobba på sin brors restaurang, sannolikt en ny karriär att se fram emot.

– Jag har spelat poker på fritiden och för att det är kul. Men jag hjälper min bror när jag kan, men nu måste jag se var det här tar mig. Jag kommer förmodligen att spela ett gäng större turneringar nu, det här gör det enklare, den saken är säker.

Precis som vanligt i turneringar med extremt stora startfält var det många amatörer på de främsta platserna. Tvåan Michael Bennington jobbar både som läkare och pilot till vardags, medan trean Jonathan Gray har en bakgrund som datorprogrammerare.

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker