Sverige är sämst av grupptvåorna

SPORTBLADET

Tyskland i sista – då ska Sverige upprepa succén från EM-kvalet: ’Blir tajt’

1 av 6

Sveriges taktik vid spelordningsmötet lyckades.

Nu hoppas man att det ska avgöra VM-kvalet i en drömrepris från EM-kvalhösten 2011.

– Vi tar med oss det. Vi kommer att vara starkast och greja det, säger Sebastian Larsson.

Foto: Sverige slog Holland 2011 – och blev EM-klart som bästa tvåa.

Den 17-18 november 2011 hölls ett möte i Frankfurt som kan bli avgörande för VM-kvalets upplösning två år senare.

Där och då träffades de sex länderna i grupp C för att göra upp om spelschemat.

En av landslagets viktigaste prioriteringar inför mötet var att få gruppfavoriten Tyskland i sista omgången.

”Var ett av målen”

– Eftersom det blev så lyckat förra gången var det ett av målen. Man vet ju aldrig vad som händer – det kan vara en avgörande match, men det kan också vara en kall match för det ena laget, säger landslagchefen Lasse Richt, som representerade Sverige tillsammans med Erik Hamrén och Marcus Allbäck.

Med ”förra gången” syftar Richt förstås på EM-kvalet när Sverige hade Holland hemma i sista omgången. Holländarna var redan klara för EM och Sverige skrällde mot vice världsmästarna och tog en EM-plats som bästa tvåa.

Nu hoppas man på en drömrepris i sista kvalmatchen den 15 oktober hemma mot Tyskland, som med allra största säkerhet redan är klara gruppsegrare då. Även om det då ”bara” kan räcka till en playoffplats till VM.

”Grejat det förut”

Spelarna ser flera likheter med EM-kvalet för två år sedan.

– Det är lite som förra gången när vi förlorade mot Ungern på ett onödigt sätt, nu var det Österrike, säger Sebastian Larsson.

– Vi har grejat tuffa situationer förut i slutet av kvalen. Inte minst i senaste kvalet. Vi tar med oss det. Vi kommer att vara starkast och greja det, säger Larsson.

Kim Källström:

– Kan vi repetera det vi gjorde för två år sedan hade det varit alldeles utmärkt. Det kommer att bli tajt in på målsnöret nu.

Huvudkonkurrenterna Österrike och Irland har båda kvar att möta Tyskland i höst medan tyskarna alltså fortfarande har gruppsegern och VM-platsen att spela för.

– Spontant känns det som det är bättre som vi har det, säger Larsson.

BLÅGULTS kvalresa HITTILLS – 3 segrar

11/9: Kazakstan (h) 2–0

Ett nästan fullsatt Swedbank Stadion i Malmö fick se ett oglamouröst Sverige inleda med tre poäng trots knackigt spel. Publiken visade sitt missnöje och busvisslade kraftigt. ”Vi springer inte runt med öronskydd, men de var frustrerade liksom vi”, sa Sebastian Larsson efteråt.

12/10: Färöarna (b) 2–1

Med 25 minuter kvar av matchen låg Sverige under med 0–1 och var på väg mot ett historiskt fiasko. Räddare i nöden blev, som så många gånger förr, Zlatan Ibrahimovic som med en assist och ett buffligt segermål såg till att blåbärsnationen besegrades.

16/10: Tyskland (b) 4–4

En svensk fotbollsklassiker. Efter en usel första halvlek, och 0–4 med halvtimmen kvar, stod Sverige för en heroisk upphämtning och grejade en poäng. ”Som lag är det nog något av de största jag har varit med om”, sa Zlatan efteråt.

22/3: Irland (h) 0–0

En blek insats gav bara 0–0 på Friends Arena och svenskarna buades ut av hemmapubliken efter slutsignalen. Det var första tävlingslandskampen med Erik Hamrén där Sverige blev mållöst. ”Självklart är jag besviken”, sa förbundskaptenen efteråt.

7/6: Österrike (b) 1–2

Två försvarsmissar gjorde att Sverige chockartat låg under med 0–2 efter en halvtimme. Johan Elmander reducerade i slutet men närmare än så kom man inte. ”De ser ju ut som trädgårdstomtar”, sa Radiosportens Christian Olsson riktat mot det svenska försvaret.

1/6 Färöarna (h) 2–0

Fem spelare var nya i startelvan och de verkade behöva en inkörsperiod. I första halvlek var chanserna få innan Zlatan Ibrahimovic högg på ett inlägg till 1–0. I en tjurig andrahalvlek punkterade Zlatan matchen när han blev fälld i straffområdet och själv satte straffen.

...OCH HÄR ÄR MATCHERNA VI HAR KVAR

6/9: Irland (b)

Svår bortamatch där svenskarna bör vara nöjda med ett kryss. Räkna med att irländarna har ett vansinnigt publiktryck i ryggen. Aviva Stadium är en femstjärnig arena i Dublin med kapacitet för 51 700 åskådare.

10/9: Kazakstan (b)

Ska Sverige ta en VM-biljett bör man vinna den här matchen. Men kazakerna är skickliga på spelförstörande moment och när Sverige vann VM-kvalpremiären var det knappast efter något bländande spel.

11/10: Österrike (h)

Efter förlusten i går krävs seger på hemmaplan. Sverige har inte råd att tappa poäng om man ska nå hela vägen till VM. Kan bli måstematchen bland alla måstematcher.

15/10: Tyskland (h)

Förutsättningarna liknar dem i EM-kvalet i fjol, då Sverige behövde slå gruppsegrarna Holland på hemmaplan för att bli bästa tvåa. I den tajta grupp C kan Sverige behöva göra om bedriften.