Längdskidor

Björgen tog VM-guld - nu är hon störst i Norge genom tiderna

Av: 

Petra Thorén

Fredrik Jönsson

SPORTBLADET

Stor norsk dominans i skiathlon

VAL DI FIEMME/STOCKHOLM. Skiddrottningen Marit Björgen fortsätter att leverera i de stora mästerskapen.

Hon vann sprinten och i dag blev det ett nytt VM-guld i skiathlon.

Norge dominerade stort och tog de fyra första platserna i loppet.

– Det är inte kul, det hade varit roligt om något annat land hade varit med däruppe och slagits, säger Anna Haag till Sportbladet.

Charlotte Kalla gjorde ett starkt klassiskt lopp och var med längst fram när det var dags för skidbyte efter 7,5 kilometer. Men sedan gick 25-åringen in i väggen och försvann från loppet.

I stället blev det en uppgörelse mellan fyra norskor och Justyna Kowalczyk, Polen. Och där vann Norge övertygande.

Några hundra meter före mål ryckte sig Marit Björgen och Therese Johaug loss och gjorde sedan upp om guldet. Där var Björgen, som vann sprinten i torsdags, starkast och tog hem guldet.

– Jag kände att allting fungerade och jag hade fantastiska skidor i klassisk och skejt, säger Björgen till SVT.

– Jag hade kraft och provade i sista backen och det funkade. Om jag skulle vara pigg så skulle jag prova där och fick den luckan som jag ville. Jag är väldigt lycklig.

”Inte så positivt för sporten”

Johaug fick silvret och Heidi Weng tog brons i VM-debuten. Kristin Störmer Steira blev fyra och en sliten Justyna Kowalczyk, Polen, slutade femma.

– Det är inte så positivt för sporten, men vi är ett väldigt starkt lag och utvecklas hela tiden. Man gör sina lagkamrater bättre, säger Björgen.

I VM i Holmenkollen 2011 tog Björgen fyra guld och ett silver. Totalt har hon tagit tio VM-guld och är den framgångsrikaste norska skidåkaren genom tiderna. Björn Dählie, som har nio, är näst bäst.

”Nästan lite i överkant”

Vad ska vi göra åt er, Kristin?

– Säg det? Det är nästan lite i överkant... Jag känner att andra kan bli frustrerade, men vi hade en dag med maximal utdelning, säger Kristin Störmer Steira till Sportbladet.
Charlotte Kalla om den norska dominansen:

– Det är jättebra om det skulle vara lite fler blandade nationer. Vi får vara med och kämpa mer om det, säger Charlotte Kalla.
Anna Haag:
– Vi får se till att ändra på det då. Det är inte kul, det hade varit roligt om något annat land hade varit med däruppe och slagits, säger Anna Haag.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vilken EM-succé! Klicka hem Sportbladets unika Isak-tröja! Begränsat antal - först till kvarn

Sportbladet Shop

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Längdskidor

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor