Felaktigt fängslad – nu uppfylls drömmen

SPORTBLADET

Satt fem år i fängelse men friades tack vare Facebook – nu blir han proffs

Brian Banks satt mer än fem år i fängelse – oskyldig dömd för våldtäkt.

Efter att ha fått sig själv frikänd tack vare Facebook har nu 27-åringen fått sin högsta dröm uppfylld.

Amerikanen är klar för NFL-laget Atlanta Falcons i den amerikanska fotbollsligan.

Som 16-åring var Brian Banks en extremt lovande linebacker i amerikansk fotboll. Talangen var lovad ett fullt stipendium på en av landets bästa skolor och tippades gå raka vägen till berömmelse och miljoner i NFL. Men över en natt förändrades allt.

En klasskamrat till Banks anklagade honom för att ha våldtagit henne i en trappa på skolan.

– Jag kände mig på toppen av världen innan. Det är svårt sätta ord på hur en dag kan vända så snabbt. Det är förmodligen det mest överraskad jag någonsin blivit. Ordet våldtäkt fanns inte ens i mitt ordförråd när jag var 16 år, säger Banks till CBS2News.

Fick tio minuter på sig

Åklagaren gav Banks ett val. Att erkänna brottet och få 18 månaders fängelse eller gå till domstol och riskera mellan 41 års fängelse och livstid.

– Min advokat sa att ”när du går in i domstolen kommer juryn se en stor svart tonåring och du kommer direkt ses som skyldig”. Det var hennes exakta ord, säger Banks.

Den unge pojken bad om att få tala med sin mamma men fick beskedet att det inte fanns någon tid till det. Istället fick han tio minuter på sig att bestämma sig.

– Jag grät, ställde frågor och grät mer. Men 18 månader lät mycket bättre än mellan 41 år och livstid.

Brian Banks erkände och fick sex års fängelse. Efter drygt fem år blev han släppt på fri fot med ytterligare fem års villkorlig dom i fotboja och för evigt stämplad som en sexbrottsling. Men nio år efter domen kom vändningen.

Banks fick då en vänförfrågan från det påstådda offret till våldtäkten på Facebook. De två bestämde möte och Brian Banks filmade allt i smyg.

– Du får gåshud av att se någon som tagit någons liv på det sättet över en lögn, säger Banks.

Påstådda offret fick nästan tio miljoner

Flickan sa då att Banks inte hade våldtagit henne men att hon inte hade råd att ta tillbaka anklagelsen. Detta efter hennes mamma stämt skolan för bristande säkerhet och fått nästan tio miljoner kronor i skadestånd. Men kamerorna avslöjade sanningen och Brian Banks friades nio år efter våldtäktsdomen.

I dagarna slog nästa dröm in, tio månader efter frikännandet, för den i dag 27-årige amerikanen. Han skrev då på ett kontrakt med NFL-laget Atlanta Falcons och kommer nu få chansen att slå sig i den amerikanska fotbollsligan.

– Bortsett från att få tillbaka mitt liv och min frihet så är det här det största jag åstadkommit i mitt liv. Snacka om att komma tillbaka från botten. Jag vet alldeles för väl hur det är, hur det ser ut och hur det känns där, säger Banks till CNN.

Falcons ger nu 27-åringen chansen att slå sig in i a-laget.

– Vi är glada över att Brian ansluter till vårt lag. Vi har haft chansen att jobba tillsammans med honom under det senaste året och har sett hans framsteg. Han har jobbat extremt hårt för att få den här chansen och har visat oss vad han är beredd att offra för den här möjligheten. Vi är glada att Brian nu får chansen att leva ut sin dröm att spela i NFL och ser fram emot att se honom på planen, säger Falcons general manager Thomas Dimitroff till CNN.

ARTIKELN HANDLAR OM

NFL