Styrkebesked av Fredriksson – men Veerpalu överlägsen

SPORTBLADET

Sexa trots feber i veckan

Mathias Fredrikssons form tycks inte ha påverkats av febern tidigare i veckan.

När skidvärldscupen startade om körde han in som bäste svensk på sjätte plats.

– Det gick ungefär som jag hoppats på, sade han.

Fredriksson gick i mål 1.09,7 minuter efter segrande estländaren Andrus Veerpalu (37.17,1) över 15 kilometer klassisk stil på lördagen.

Foto: Vinnare Estländaren Andrus Veerpalu vann det klassiska loppet över 15 kilometer.

– Med tanke på att jag har varit sjuk är jag klart nöjd med både placeringen och hur det kändes i kroppen. Men jag kände att jag inte orkade åka fullt ut hela loppet, sade Fredriksson i telefon till TT.

Fredriksson var nära att knipa femteplatsen, men tysken Axel Teichmann gick om i resultatlistan efter stark åkning på slutet.

Bruten stav

Svenske förbundskaptenen Per-Erik ”Peken” Rönnestrand hade som målsättning att få in två svenskar bland de tio bästa. Anders Södergren var inte långt ifrån att inta tiondeplatsen, men fick nöja sig med att bli elva. Södergren tappade viktig tid när ena staven gick av på andra varvet.

– Han fick en ny stav väldigt snabbt, men han kom lite ur rytm. Samtidigt var han bara tio sekunder efter Mathias, sade Rönnestrand, och fortsatte:

– Jag är nöjd med resultaten. Både Anders och Mathias är helt godkända. Och Johan Olsson fortsätter att ta världscuppoäng, så han får halvt godkänt.

Olsson slutade på 26:e plats med tiden 39.39,3.

Veerpalu, som är en utpräglad klassiker, var överlägsen inför hemmapubliken.

– Han var i en klass för sig. Det blir en extra morot för honom att åka inför den här publiken och han är otroligt stark på hemmaplan, sade ”Peken”.

Landsmannen Jaak Mae slutade trea, 45,4 sekunder efter, medan norrmannen Frode Estil placerade sig mellan de båda estländarna, 42,3 sekunder efter Veerpalu.

Ek bästa svenska

På damsidan fortsätter norskan Marit Björgen att dominera och hon drygade ut sin sammanlagda ledning i världscupen. Björgen vann över 10 kilometer klassik stil före landsmaninnan Hilde Pedersen på tiden 27.20,2. Pedersen gick i mål 10,5 sekunder efter. Tjeckiskan Katerina Neumannova slutade trea, 29 sekunder efter segrarinnan.

Bästa svenska blev Elin Ek som körde in på 18:e plats med tiden 29.04,2. Lina Andersson och Anna Dahlberg blev 23:a respektive 29:a.

– Att alla tre tog världscuppoäng var bra, men det såg lite segt ut och samtliga höll för lågt tempo i början. Elin och Lina gjorde en okej insats, men att Anna blev 29:a är jag inte nöjd med, sade Rönnestrand.

De estniska världscuptävlingarna avslutas med sprint på söndagen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM