Säsongsbästa av Fredrik Nyberg

SPORTBLADET

"Det känns som formen är på väg"

Sista tävlingen före VM – då slog Fredrik Nyberg till och tog säsongens bästa världscupplacering.

Nyberg slutade sexa i storslalomtävlingen i schweiziska Adelboden och kunde se fram med tillförsikt mot VM.

– Det känns som formen är på väg. Det var ett skönt besked, sade han.

Foto: Formbesked I den sista tävlingen före VM slog Fredrik Nyberg till med säsongsbästa – i Adelbodens storslalomtävling slutade han sexa.

Den sista storslalomtävlingen före VM slutade med en skräll. Italienaren Massimilano Blardone besegrade favoriten och världscupledaren Bode Miller, USA, och tog sin första världscupseger i karriären. Blardone var 18 hundradelar före Miller.

Kalle Palander, Finland, slutade trea, distanserad med 39 hundradelar.

Fredrik Nyberg var 88 hundradelar efter Blardone och hade 49 hundradelar till en pallplats.

Försiktig

Den senaste pallplatsen kom i Kranjska Gora i slutet av februari förra året när han blev trea i storslalom. Tisdagens sjätteplats var det bästa för säsongen där hans tidigare säsongsbästa var åttondeplatsen i premiären i Sölden i november.

– Jag har kört lite för försiktigt. Man kan åka mycket tuffare med materialet i dag jämfört med för några år sedan och det gäller att få in det. Jag och tränarna har jobbat mycket med att köra på gränsen, sade han.

Nyberg låg tia efter första åket och körde bättre i det andra.

– Första var så där, men jag hade lite reserver och ville driva på mer i det andra åket. Det lyckades och det känns skönt. Jag tycker själv att det funkat bra med träningen över jul, säger han.

Ingen mästerskapsmedalj

Fredrik Nyberg har en framgångsrik världscupkarriär med sju segrar och 22 pallplatser. Däremot har det aldrig blivit någon mästerskapsmedalj. Närmast var han 1999 i Vail när han blev fyra i storslalom.

– Kan jag ta en placering som är bättre än den här (i Adelboden) så är jag nöjd. Visst kan jag ta en medalj om allt stämmer men det känns som jag måste förbättra mig ännu mer, sade Nyberg.

Planeringen fram till VM?

– Jag ska försöka hitta bra träning, eventuellt i Bormio. Sedan kanske jag kör en Europacuptävling så att jag får en tävling till före VM, säger Nyberg.

VM i Bormio startar den 29 januari och herrarnas storslalomtävling körs den 9 februari.

Sportbladet-TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint