Ge Nyström ett eget 60 Minutes

SPORTBLADET

Sportbladets Lars Nylin: Det är ett magasin som bara SVT klarar av

Mina damer och herrar, det är en ynnest att få presentera dagens bästa programidé.

Visst, även vi som höll lite koll på det övriga tv-utbudet under galakvällarnas moder hann att smittas rejält av vokabulären där.

Detta gick knappast att undvika när ceremonierna på Idrottsgalan numera klockar in på innemot tre timmar.

Men lugn, bara lugn, det var alltså inte i Globen som ”Sport i TV” hittade sitt programkoncept. Det stod i stället självklart i all sin prakt under ett Hockeykväll då Mats Nyström med rutinerad pondus vikarierade för Galapeter Jihde.

I går inleddes programmet med två hockeynyheter. Båda kontroversiella på sitt sätt. Djurgårdens backbuse Johnny Odoya blev avstängd samma dag som det blev officiellt att Niklas Wikegård efter säsongen slutar som tränare i samma klubb.

Båda nyheterna hade varit goda råämnen för reportage i ett sorts sportmagasin som troligen bara kan göras av SVT – endast de har personalresurser, programtid, och inte minst filmarkiv nog, för att klara av det program jag fantiserar om.

Ett den svenska sportens 60Minutes. Med reportagen som tar vid där Sportspegeln och Sportnytt bara hinner med skalet. Kärnan ligger ständigt inbäddad, obevakad.

På sistone har det haglat tänkbara inslag till ett sådant program: kaossvenskan, NHL-lockouten, diverse klubbar på ruinens brant, i går ännu ett dopningsfall i toppidrotten. Det är bara att rabbla.

Mats Nyström skulle vara en utmärkt mellanlandning mellan inslagen. Truligt nyfiken och orädd. Lite som de där robusta grå pantrarna i det klassiska amerikanska nyhetsmagasinet 60 Minutes.

Själva inslagen kunde sedan göras av de habila nyhetsreportrar som faktiskt finns på SVT-sporten: Ken Olofsson, Jonas Karlsson och andra med drivkraften att hitta sanningar bakom toppidrottens kulisser.

Lars Nylin