Johnny Oduyas slagsmål sänkte Mora

SPORTBLADET

Seger för Djurgården efter två mållösa matcher

Stockholm

Mora hade grepp om matchen.

Då brakade Djurgårdens Johnny Oduya ihop med Morastjärnan Shawn Horcoff.

Båda fick matchstraff - och Djurgården tog över.

- Katastrof att deras bäste spelare får matchstraff när han bara försöker försvara sig, säger Djurgårdens Marcus Nilson efter 4-3-segern i Globen.

Situationen som många valde att tala om efter Djurgårdens vinst över Mora i ishockeyns elitserie var den som utspelade sig i inledningen av den andra perioden.

Efter knappt två minuter gjorde Djurgårdsbacken Johnny Oduya sitt första byte i matchen. Dittills hade han suttit bänkad i en hel period och aldrig satt skridskorna på isen.

I det läget hade Mora 2-1 och matchen i sin hand.

Två par kastade handskar förändrade det mesta.

Oduya sökte upp Horcoff i Djurgårdens zon. Sekunderna senare var slagsmålet i gång, med Oduya som den som tagit initiativet. Oduya åkte ut på två minuter för roughing, tio minuter för osportsligt uppträdande, samt fem minuter och matchstraff för slagsmålet och de kastade handskarna. Med sig ut från banan fick han Horcoff, på fem minuter och matchstraff.

Enligt reglerna var domaren Patrik Sjöbergs bedömning riktig. Men reglerna var något som flera i Globen ifrågasatte. Djurgårdens Marcus Nilson, som i den tredje perioden avgjorde matchen med sitt andra mål fram till 4-3, var en av dem:

- Jag tycker att det är märkligt. Horcoff försöker ju bara att försvara sig och åker ändå ut på matchstraff. Men såna är tydligen reglerna.

Annorlunda i NHL

I NHL hade straffet för Horcoff inskränkt sig till fem minuter. Därefter hade han varit fri att spela igen - och i ett sånt läge hade matchen kanske sett annorlunda ut.

Med Horcoff borta tappade Mora fart och fantasi.

Med Oduya borta tappade Djurgården en formsvag bänkspelare.

Bara två minuter efter slagsmålet fick också Djurgården in en viktig kvittering fram till 2-2 när Daniel Tjärnqvist styrde in Nichlas Falks smarta skottpassning i spel fyra mot fyra.

Därefter tog Djurgården över matchen.

Moratränaren Harald Lückner sade efter matchen att han uppfattat det som att Oduya "hade en uppgift", och den var att ta bort Horcoff ur matchen.

- Det var ju så det såg ut. Och alla känner ju till Oduya, sade Lückner om den hårdföre Djurgårdsbacken.

Ingen order

Men något uppdrag hade Oduya i alla fall inte fått från lagledningen, sade Djurgårdstränaren Niklas Wikegård:

- Vad jag sa till honom inför den andra perioden? Rikard Franzén vilar, Oduya spelar. Franzén hade inte varit bra och därför valde vi att sätta in Oduya i stället.

Så han hade inget "uppdrag"?

- Nej, det finns inga sådana spelare i svensk hockey.

Wikegård och Lückner är överens om att reglerna för slagsmål är märkliga.

- Man kan slå av armarna på någon och bara få två minuters utvisning, men om man tuppfäktas lite så får man matchstraff, säger Lückner.

Wikegård har tidigare, vid flera tillfällen, ifrågasatt reglerna. Men han passar sig för formuleringarna:

- Sånt här är känsligt att prata om i Sverige, för då blir man bara idiotförklarad. Men jag håller med Harald. Man måste titta på vad som är farligt och vad som mest är underhållning.

Jakob Sillén/TT