2005 – ett år fyllt av stora idrottsfester

SPORTBLADET

Lista över årets alla höjdpunkter

Inget OS, inget stort fotbollsmästerskap...

...men lugn, visst blir det nya året ett nytt idrottsparty.

Eller vad sägs om VM i friidrott, handboll, längdskidor och alpint?

Foto: Nya framgångar? 2004 var ett skimrande idrottsår för Christian Olsson, Carolina Kluft och Stefan Holm – precis som för många andra svenska idrottsmän. Hur blir 2005?

Höjdpunkterna från det glittrande 2004 håller precis på att årskrönikebokbindas och förses med band för att raskt placeras i hyllorna, förvarade med omsorg, men – trots allt – snart dammiga, mer och mer bortglömda.

Det bästa med sport är att i sportens värld kommer det ALLTID nya chanser, större uppgifter, viktigare supermatcher, ännu mer saltade titelfighter.

2005 är inget undantag.

Nästan direkt efter det sista skumpaglaset rivstartar idrottsåret med fyra världsmästerskap under kalenderns första två månader:

Ingemar Linnélls "nya" handbollslandslag ska ta revansch för de senaste årens mästerskapsfloppar; VM i Tunisien ses 23 januari till 6 februari.

Anja Pärson – fjolårets världscupdrottning – gasar mot fler VM-medaljer i Bormio (Italien) – ett mästerskap som pågår 28 januari–13 februari.

Mathias Fredriksson och Anders Södergren hungrar efter att på nytt göra Sverige till en supermakt i längdskidor, tyska Oberstdorf är platsen för årets VM (start 16 februari).

Kent Hultqvists bandygrabbar jagar revansch efter silvret på hemmaplan – och reser till Kazan den 30 januari för att starta guldjakten.

Höjdpunkter direkt alltså, men den allra största godbiten får vi vänta på till augusti:

I Helsingfors avgörs friidrotts-VM, ett jätteevenemang fullproppat med svenska världsstjärnor. Carolina Klüft, Stefan Holm, Christian Olsson och förhoppningsvis en frisk Kajsa Bergqvist är alla potentiella guldhopp.

Fotbollsälskarna bjuds inget EM eller VM på herrsidan, men i England i juni har Marika Domanski Lyfors landslag ett spöke att skrämma bort – Tyskland, som i tre raka mästerskap sopat bort Sverige i vibrerande medaljmatcher, är nationen att slå.

Massor av mästerskap, massor av spänning, och massor av datum...yes box, vi vet – och just därför har sportbladet.se sammanställt hela sportåret, månad för månad, dag för dag.

Bara att trycka för utskrift och spara!

2005 – ett år fyllt av idrottsfester

Anders Burström