Bengan behövs för att säkra framtiden

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

LJUBLJANA

Polen i dubbelmöte sista helgen i maj (borta) och första i juni (hemma).

Två VM-kvalmatcher som avgör så mycket av svensk handbolls framtid.

Sjabbla inte bort den chansen med att peta Bengt Johansson redan nu.

Jag vet att det ställs krav på förnyelse nu med det samma, men för att säkra platsen i Tunisien krävs en viss trygghet att bygga på. Bengan och hans boys behövs en gång till. Wislander säger ja. Fråga gärna Staffan Olsson framåt maj om inte han också kan tänka sig att förlänga den 18 år långa landslagskarriären med en vecka. När det kärvade i EM var det Staffan och Stefan Lövgren som steg fram.

Nervigt kval

Varför är det då inte lika bra att kasta in en ny förbundskapten och låta Jonas Larholm, Kim Andersson och Joacim Ernstsson ta över dirigentrollerna direkt?

Helt enkelt därför att det inte är säkert att vi kommer till VM då.

Larholm, Kim och de andra har kapacitet till en stor framtid i världseliten, men även om de speltekniskt är bättre än polackerna är det inte säkert att de klarar ett nervigt kval.

Det viktiga är att ta sig till VM. I de stora turneringarna skapas de stora lagen. Kroatien slutade sist i EM i Sverige 2002. Förra året blev kroaterna världsmästare i Portugal. I EM blev det en fjärdeplats efter att de fått spela utan Ivano Balic (som korades till EM:s bäste) mot Danmark i bronsmatchen.

Om Sverige slutar sist i kommande VM är det ingen katastrof annat än om man har Bengt Johanssons extrema framgångsperiod som måttstock. Svensk landslagshandboll måste starta om och då är det bara att acceptera några år med mindre goda resultat.

Väntad finalseger

Slovenien var chanslöst mot Tyskland i finalen och något annat var knappast att vänta. Tyskland har förlorat de två senaste stora finalerna, EM i Sverige och VM i Portugal, trots att man kanske haft det allra bästa laget. Tvåmetersjättarna i försvaret är ruggigt samspelta. Kombinationen med blixtrande kontringar och skyttar som Volker Zerbe och snart 24-årige Pascal Hens är så gott som omöjlig att värja sig emot när alla lagdelar fungerar.

Svenska domarna Peter och Peter, Hansson och Olsson, fick en lätt resa men gjorde en bra final.

Vid Kavticnik, Sloveniens 19-årige vänsterskytt, valdes in i turneringens All Star Team. Intressant med tanke på vår debatt angående Kim Anderssons totalflopp härnere.

Det tar tid att bli en bra handbollsspelare, men kanske är det i de länderna där handbollen detaljstyrs som det dröjer längst innan man når sin topp.

Slovenien har inte många intränade varianter. Kavticnik tar sina skottlägen på intuition och hänsynslös offervilja. En känsla av att ha ett läge och skott kommer direkt. När Kim Andersson - och Martin Boquist - hoppade upp med bollen såg det ut som de memorerade sig igenom halva Bengans pärm innan de beslutade sig för att göra ingenting.

Släpp fram individerna

Bengt Johansson har nog bara delvis rätt när han hävdar att vi inte har tränare som kan skapa den tekniska skicklighet som krävs för att spela en individualistisk handboll typ slovenernas och kroaternas.

Den tekniska skickligheten finns nog redan. Det är bara att jämföra med svensk fotboll. Snacket om att vi ligger så långt efter Sydeuropa i bollkänsla är just bara snack. Vi har massor av unga talanger som kan göra fantastiska saker med en fotboll och jag är övertygad om att vi har det i handboll också.

Men vi har gjort ett val i svensk idrott.

Vi har så länge valt att låta organisation stå över individualism att det blivit en sanning att en svensk egentligen bara är riktigt bra på att lyda taktiska order. För handbollen - precis som för fotbollen - måste den sanningen någon gång bli avslöjad som den lögn den är.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN