Självklart kan Björkman ta hem hela bucklan returen är vinnarvapnet

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

LONDON

Kan Jonas Björkman slå servekanonen Andy Roddick och till slut vinna hela Wimbledon?

- Självklart.

31-åringen bjöd på många underbara returer under matchen mot Max Mirnyj, men den skönaste sparade han till presskonferensen.

Förhandssnacket inför kvartsfinalen mot Andy Roddick kommer garanterat att handla om amerikanens serve. Det ett vapen som kan leda till att han på söndag får kyssa skönheten som i Sverige blev känd under sitt ovanligt långa förhållande med en viss Björn Borg.

Nej, Loredana är inte i England.

Det handlar om The Challange Cup. Wimbledonpokalen, alltså.

Pang, pang, pang...

I går, när Roddick slog Stockholm Open-segraren Paradorn Srichaphan med 6-4, 3-6, 6-3, 6-2, svarade han för 14 ess. Totalt har han, på fyra spelade matcher, slagit 51 lika ofattbara som otagbara servar.

Thailändaren var chanslös i princip varje gång 21-åringen som ska ta över efter Sampras och Agassi satte förstaserven.

Fick han, stackars Srichaphan, väl över returen var den så dåligt slagen att amerikanen kunde avgöra direkt. Pang, pang, pang. Han vann bara 25 procent av bollarna i Roddicks serve och kunde bara utnyttja en av sju breakbollar.

Inom svensk idrott har vi inte sett en sådan kastarm sedan Eric Lemmings dagar och han var tyvärr ingen tennisspelare.

Andy Roddick har skickat iväg turneringens hårdaste serve och det enda som förvånar tennisvärlden är varför han inte har servat hårdare än 227 kilometer i timmen. Alla vet att han kan betydligt bättre än så.

Tennisskribenter världen över kommer att räkna ut Jonas Björkman på förhand inför onsdagens möte, men jag finner ingen anledning att göra det. Jonas Björkman är en av världens bästa dubbelspelare och därmed en av världens bästa returnerare, i just det avseendet betydligt bättre än Srichaphan.

Björkman lika bra som 1997

Smålänningen visade det senast i går, då han slog Max Mirnyj med 3-1 i set. Vitryssen är, precis som Roddick, en spelare som lever väldigt mycket på sin serve. Det var ju tvåmetersmannen från Minsk som bombade sönder både Ivo Karlovic och Ivan Ljubicic, kroaterna som på bästa Goran Ivanisevic-manér servade sig fram till tredje respektive andra omgången i årets turnering.

Dessutom har även Andy Roddick sina övermän. Mark Philippoussis, australiern som har servat sönder högeraxeln mer än ett tillfälle, slog 46 ess när han slog Andre Agassi.

Det var en otäck misshandel av en av tidernas bäste tennisspelare, men Jonas Björkman kommer inte att vända andra sidan till. Han har mött amerikanen en gång tidigare, när han tog hem grästurneringen i Nottingham i fjol, och vann då i två raka set (7-5, 7-5).

Nu har han för första gången på tio försök nått kvartsfinalen i Wimbledon.

Jonas Björkman är inte nöjd med det och det ska han heller inte vara. Han är minst lika bra som när han var världsfyra 1997, trots att rakningen säger motsatsen.

Frågar du mig om han kan slå servekanonen Andy Roddick och till slut vinna hela Wimbledon är svaret givet:

Självklart.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN