RF: ”Aldrig hört talas om – väldigt liten chans”

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

BERLIN. Meraf Bahta kommer att få tävla på EM och förbundskapten Karin Torneklint säger att hon tror det kan finnas en chans att löparstjärnan får behålla eventuella medaljer även om hon fälls i ett senare skede.

Men RF:s expert på bestraffningsärenden Tommy Forsgren ger inte det stor chans.

– Jag har aldrig hört talas om att man fått behålla medaljer, säger han.

Karin Torneklint kallade till presskonferens inför EM för att bara prata om Meraf Bahta och det pågående dopningsärendet.

Inget var nytt i själva ärendet, just nu omprövas fortfarande Meraf Bahtas tredje prick, men Karin Torneklint hamrade fast att oavsett vad som händer med den tredje pricken så kommer Meraf Bahta att springa EM – under utredning.

– Vi har varit i kontakt med dopningskommissionen och både Internationella och Europeiska friidrottsförbundet och de har gett oss okej att hon tävlar under utredning, säger Torneklint.

”En liten, liten öppning”

Tidigare har ordföranden i dopingskommssionen, Åke Andrén-Sandberg, sagt till Sportbladet att om de tre prickarna omprövats är sannolikheten väldigt stor att Bahta i ett senare skede fälls.

– Det vore att spela rysk roulette, sa han.

Därmed riskerar Bahta att bli av med eventuella medaljer hon vinner i EM. Men på dagens presskonferens hävdade Karin Torneklint att det faktiskt fanns en chans att även om Meraf Bahta fälls så kan hon få behålla sina medaljer.

– Vi vet inte ens det säkert. även om hon blir fälld är det inte säkert att resultaten blir strukna eftersom hon inte haft otillåtna medel i sig, säger Karin Torneklint.

Men det halmstrået ger inte Tommy Forsgren på RF, ansvarig för bestraffningsärenden, mycket för.

– Det finns en liten, liten öppning i regelverket. Men jag har inga exempel på att den någonsin använts. Jag har aldrig hört talas om det och då har vi ändå letat i vårt arkiv, säger han.

– Det är säkert med 98 procents sannolikhet att hon blir av med resultat och eventuella medaljer om hon tävla.

”Måste följa regelverket”

Förbundskapten Karin Torneklint medger att det är troligt att Tommy Forsgren har rätt.

– Ja det troliga är att det i så fall stryks, men vi måste följa regelverket och under utredning stängs du inte av.

Ni kunde väl valt att ta ett eget beslut här om ni velat?

– Ja, det är klart vi har diskuterat det. Men i nuläget vet vi inte ens om hon blir fälld.

Hur känns det moraliskt att loppen där Meraf springer kan bli värda något helt annat i efterhand om hennes resultat stryks?

– Det är den bedömningen som styrelsen, EAA och IAAF tagit, att hon kan tävla och då får hon också det, säger Karin Torneklint.

1 av 3 | Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Publicerad:

LÄS VIDARE