Kuitunen höll undan

SPORTBLADET

Haag bästa svenska

Virpi Kuitunen lämnade konkurrenterna bakom sig när hon tog sin andra seger i Tour de ski, längdskidåkarnas stora kraftprov.

Men dopningsfrågorna förföljer henne fortfarande.

Foto: Jeff McIntosh
Virpi Kuitunen.

När Aino Kaisa Saarinen stack förbi Virpi Kuitunen uppför den brantaste delen av slalompisten Alpe Cermis såg det ut att gå som förra året, då Charlotte Kalla knäckte finländskan och vann Tour de ski.

Men Kuitunen hade den här gången förmågan att kontra. Hon slet till sig ledningen igen och nådde mållinjen sju sekunder före sin landsmaninna.

– Jag såg att Aino Kaisa blev trött och visste att det var min chans, sade Kuitunen om avgörandet.

– Den här segern var annorlunda än för två år sedan. Då hade jag så stor ledning inför den sista etappen.

Nu gick Kuitunen ut 32 sekunder före Saarinen och 49 före Petra Majdic, Slovenien.

Majdic var den som först tog kommandot uppför den 3,7 långa avslutningen med 420 meters höjdskillnad. Men det straffade sig och det blev Saarinen som orkade utmana mest.

Norska snabbast

Kuitunen har sonat sitt straff efter dopningsskandalen i Lahtis-VM 2001 med två års avstängning. Men i veckan sade Finlands förre längdtränare Kari-Pekka Kyrö i Helsingin Sanomat att Kuitunen borde stå för vad hon gjort i stället för att skylla på ledare och andra runt omkring henne.

Kuitunen föredrar att inte kommentera uppgifterna.

– Det där bryr jag mig inte om. Det är över för min del, sade hon.

Kuitunen kunde trösta sig med nästan en miljon kronor i prispengar. Med 636 färska poäng – 400 för totalsegern – har Kuitunen 907 totalt i världscupen, men har ännu Saarinen framför sig.

De tre lättaste damerna hade de tre bästa tiderna i den branta uppförsbacken. Lättast och snabbast av alla var Therese Johaug. Norskans ekorrklättring var långt över två minuter snabbare än Kuitunens. Från sin elfteplats avancerade hon till sjätte plats och tog sig bland andra förbi Anna Haag.

– Att bli bästa norska hade jag inte förväntat mig, sade en nöjd Johaug.

Ingen kärringväxel

Marit Björgen, fyra inför avslutningen, hade en riktigt dålig dag och rasade till tionde plats.

Men Anna Haag hade anledning att vara nöjd med sin insats. Förra året på 13:e plats, i år sjua – och Orsatjejen hade sjätte bästa tid av alla åkare i det nio kilometer långa fristilsloppet.

– Jag satsade allt på ett kort och var ganska slut redan i botten på backen. Men jag ville bli bland de tio och hade plats åtta i sikte. Så det här är jag helnöjd med, sade Haag.

– I fjol gick jag ner på kärringväxel, nu försökte jag köra riktigt uppförsskate.

Sara Lindborg var den andra svenskan som fullföljde och kom i mål som 25:a.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM