”Ara gjorde rätt”

SPORTBLADET

PEKING. En av de största skandalerna i svensk OS-historia.

Säga vad man vill om Ara Abrahamian – men i dag vid elvatiden skrev han in sig i den svenska idrottens historiebok.

Bilden på hans medalj på golvet kommer att leva kvar för all framtid.

Jag har aldrig sett något liknande.

En svensk medaljör som kastar medaljen och blomsterbuketten som en fullständig och mycket tydlig demonstration mot allt vad korruption och politik heter inom den internationella brottningsvärlden.

Rätt eller fel?

Ara lydde sitt hjärta och bara den som är född med stenhjärta kanlåta bli att bli berörd av vad som hände och över Aras frustration över att inte få en fair chans att brottas om guldet efter en match där han var den bättre brottaren.

Ordkrig med domaren

Jag vet inte om ni såg semifinalen mot den italienske blivande guldmedaljören Andrea Minguzzi. En ganska dålig match. Ingen av brottarna kom till med några grepp på den andres starka försvar och det var bara defensiva poäng som delades ut.

Ara avslutade matchen med omlindat huvud i en mycket dramatisk sekvens där han dömdes som förlorare. Han sprang ut utan att tacka domare och motståndare och hamnade i direkt ordkrig med en av domarna. Ett tag såg det ut som om Ara skulle gå fram och fysiskt attackera domaren, men han hölls tillbaka av ledare.

Men det var bara början på dramatiken som skulle skriva in Ara i den svenska OS-historien.

I matchen om bronset – en av två bronsmatcher i den här märkliga sporten – så brottades Ara strålande och vann överlägset.

En märklig scen

Men det var vid själva prisutdelningen dramatiken startades på riktigt. Ara kastade medaljen som låg kvar på mattan. När guldmedaljören poserade för fotograferna gjorde han det bredvid Aras medalj. Det var en mycket märklig scen.

Gjorde han rätt?

Jag tycker Ara gjorde rätt. Han har ett silver från OS i Aten. Han har satsat stenhård på Peking. Han blev bortdömd, han lydde sitt hjärta i den normalt sett så politiskt korrekta idrottsvärlden och för det kommer han alltid att ha min respekt.

Och brottningsvärlden ÄR korrumperad.

Straffas han?

Kanske, men det kan han å andra sidan skita fullständigt i för i dag på förmiddagen gjorde han sitt livs sista match.

Och den matchen vann han.