Frölundas flopp

SPORTBLADET

Oj, ödesmatch väntar för Ulf Dahlén redan i tredje omgången

LINKÖPING. Om vi ska se strikt SM-finalmässigt på det hela så har den här veckan gett mig några tydliga besked:

Linköping kan definitivt vara i final framåt våren.

Modo? Nja, ganska tveksamt.

HV 71? Självklart.

Frölunda? Ytterst tveksamt.

Foto: Frölunda har fått en start att fundera över. Tippade som seriersegrare – men så här långt har det blivit två tunga förluster.

Jag var i Jönköping i måndags och såg Frölundas första fiasko.

I går var laget tydligen bättre, men två raka förluster i inledningen är som alla vet som följer elitserien en livsfarlig start. Hamnar du efter i starten får du jobba i uppförsbacke resten av säsongen. Det vet Frölunda alltför väl.

Göteborgarnas första hemmamatch på lördag är mot Linköping. Jag är rädd att Frölunda måste vinna den.

Verkligen M-Å-S-T-E.

Ödesmatch i tredje omgången för Ulf Dahlén? Ja, faktiskt. Vem kunde ha anat det?

LHC–Modo i går gav ett par intressanta svar:

Förstakedjan utan bortleasade Mattias Weinhandl och Tony Mårtensson håller mycket hög klass i år också. Mikael Håkanssons nya länkar Jaroslav Hlinka och Jan Hlavac ser redan ut som om de kommer att kunna vara ett livsfarligt vapen tillsammans.

Annorlunda än Mårtensson och Weinhandl som var mera inriktade på spelvändningar och smarthet i mittzonen för att Weinhandl skulle kunna prickskjuta i mål. De båda tjeckerna är däremot fantastiskt skickliga i anfallszonen. Hlinka hade tre assists i sin första seriematch i Sverige. Det är starkt.

Hlinka ser ut som Koivu

Hlavac gjorde inga poäng men hans teknik och förmåga att vara stor och stark i anfallszonen – precis så där som LHC-klacken skriker om i sina ramsor om Stora Starka Linköping – är självklart ovärderligt.

Hlavac är 1,83 lång och väger 93 kg men har en fysisk och teknisk spelstil som ger ytor åt andra.

Hlinka är däremot en liten teskedsgubbe med sina 178 centimeter och 78 kilo. Ett lightspelare som påminner en del om Saku Koivu.

Tillsammans med Mikael Håkansson spelade de båda tjeckerna på en hög nivå.

Ingen av dem gör mål som Weinhandl. Ingen gör uppspel som Mårtensson men man kunde redan i går ana att den här kedjan kommer att spela på en mycket hög nivå den här säsongen och när de hittar varandra ännu bättre kommer de att ha alla förutsättningar att leda LHC mot en ny SM-final.

Särskilt som resten av laget är ganska intakt med toppar i går i Andreas Pihl och den nya checkinglinan med Zackrisson-Petterström-Emwall.

Hittade två Modo-favoriter

Nya målvakten Daniel Henriksson var också precis som man kunde ana: stabilare än Stana. Såg dessutom ut att ha utvecklat sitt spel längs isen sen han var i Färjestad.

LHC är en favorit som motsvarade förväntningarna alltså.

Modo, däremot, såg lite sega ut i går.

Jag tycker inte de fyllt på tillräckligt i truppen för att skapa en riktig förmåga att utmana om guldet igen. Modo ser habila ut, men det räcker ju inte för att gå hela vägen. Ändå fick jag två nya favoriter i går:

Victor Hedman är en offensiv back som vågar när andra inte vågar. Höll på att dribbla sig hela vägen igenom på slutet och dribblade med hjärtat i coachernas halsgrop vid egen blå ett par gånger. Inne på två baklängesmål.

– Jag ska spela enkelt, sa han själv – och gjorde precis tvärtom.

Men ändå; han var en fantastisk upplevelse att se.

Han är bara 18 år.

Och precis som i fallet Erik Karlsson i Frölunda – en 18-årig back i en förstafemma. Det är stort.

Nya norrmannen Mats Zuccarello-Aasen var en annan rolig upplevelse. Teknisk som en Espen Knutsen med en straff som totalt lurade Daniel Henriksson.

Teskedsgubben från Norge utmanar också om att vara minst. 171 centimeter, 73 kilo. Man förstår varför somliga inte hamnar i NHL ...

HV var världsmästare efter storsegern mot Frölunda.

Nere på jorden igen efter matchen i Timrå. Jag tror det är så elitserien kommer att vara i vinter; det gäller att vinna på hemmaplan.

Det är vad en sån här lång serie handlar om; ta hand om din hemmapublik så att den trivs – och ge åtminstone hyfsat motstånd på bortaplan.

Skellefteå insåg det i går. Den typen av upphämtningar är livsviktiga. En förlust hemma i en premiär mot en nykomling ... nej, det finns inte.

54 omgångar kvar ... favoriten ligger fortfarande sist ...